Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φιλοσοφία και Κινηματογράφος: «Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς»

Εικόνα του άρθρου Φιλοσοφία και Κινηματογράφος: «Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/04/2022, 16:53
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι «Κυριακές στο πανί» θα δώσουν το παρών, κατ' εξαίρεση, τη Δευτέρα 2 Μαΐου, στις 19:00, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» με τον «Κύκλο: Φιλοσοφία και Κινηματογράφος».

Ο τίτλος της συγκεκριμένης εκδήλωσης είναι «Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς», που είναι και ο τίτλος της ομώνυμης ταινίας (2017) του Ραούλ Πεκ που θα προβληθεί στις 20:30.

Μιάμιση ώρα νωρίτερα, για τον Καρλ Μαρξ, το έργο και τη φιλοσοφία του, θα μιλήσουν ο Ανδρέας Μιχαλάκης, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, και ο Κωνσταντίνος Ράντης, αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας Φιλοσοφίας-Κοινωνικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η υπόθεση της ταινίας:

Ο 26χρονος Καρλ Μαρξ παίρνει το δρόμο της εξορίας με τη σύζυγό του, Τζένι. Στο Παρίσι του 1844, γνωρίζουν τον νεαρό Φρίντριχ Ένγκελς, γιο εργοστασιάρχη, που έχει μελετήσει και ζήσει από κοντά την εμφάνιση του προλεταριάτου στην Αγγλία. Ο Ένγκελς φέρνει στον Μαρξ το κομμάτι που του έλειπε για να σχηματίσει το όραμά του για τον κόσμο. Μαζί, ενάντια στη λογοκρισία και τις αστυνομικές εφόδους, παρά τις εξεγέρσεις και τις πολιτικές αναταραχές, θα συμβάλουν καταλυτικά στη γέννηση του εργατικού κινήματος, το οποίο μέχρι τότε ήταν αυτοσχέδιο και ανοργάνωτο. Το κίνημα αυτό θα εξελιχθεί στην πιο πλήρη θεωρητική και πολιτική μεταμόρφωση του κόσμου από την Αναγέννηση κι έπειτα - χάρη σε δύο ιδιοφυείς νεαρούς άνδρες από καλές οικογένειες.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back