Oikonomou pisoi
ΘΕΑΤΡΟ

Ενθυμούμαι….

Εικόνα του άρθρου Ενθυμούμαι….
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/10/2018, 13:19
ΘΕΑΤΡΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Ευτυχία Πρίντζου «επιστρέφει» στα Γιάννενα, μετά από εβδομήντα χρόνια. «Απόψε ήθελα να μιλήσω, τον ήχο της φωνής μου να θυμηθώ. Ήθελα απόψε να μ’ ακούσω» λέει. Και τι δεν θυμήθηκε…

Όλα όσα σκοτεινά και ζοφερά σημάδεψαν τα Γιάννενα τη δεκαετία του ’40: την Κατοχή, το κάψιμο χωριών  από τους ναζί, την αντίσταση, τον εκτοπισμό των Γιαννιωτοεβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις μεταπολεμικές διώξεις λόγω φρονημάτων, τον εμφύλιο πόλεμο, τις εκτελέσεις το καλοκαίρι του ’48. Εκείνο το καλοκαίρι, πριν από εβδομήντα χρόνια, που και η ίδια στάθηκε μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα στο Σταυράκι και έκλεισε τα μάτια.

Το θεατρικό έργο «Ευτυχία Πρίντζου, η επιστροφή» σε κείμενο και σκηνοθεσία του Βασίλη Κονταξή που ανεβαίνει αυτές τις ημέρες σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων στη σκηνή του Καμπέρειου Θεάτρου, δεν είναι μόνο ένα γιαννιώτικο έργο. Είναι ένα αντιπολεμικό και ανθρωπιστικό έργο με πρωταγωνίστρια μια γυναίκα. Την Ευτυχία Πρίντζου ερμηνεύει η ηθοποιός Γιολάντα Καπέρδα, η οποία ανταποκρίνεται με πάθος στις απαιτήσεις του ρόλου (εντυπωσιακός ο έλεγχος του τόνου της φωνής της), ενός ρόλου που πλάστηκε εξαιρετικά από τη γραφή του Βασίλη Κονταξή. Ένα δυνατό κείμενο βασισμένο σε ιστορικά γεγονότα, με τη μυθοπλασία να έχει εκ των πραγμάτων και το δικό της μερίδιο.

Ως σκηνοθέτης, ο Βασίλης Κονταξής κατάφερε να βρει τα κατάλληλα θεατρικά μέσα για να αποκτήσει ο μονόλογος ζωή και κίνηση. Ένα γράμμα από τον Άρη Βελουχιώτη, μια εφημερίδα, ένα φλιτζάνι του καφέ… Η Γιολάντα Καπέρδα ως Ευτυχία Πρίντζου μιμείται την Ευτυχία Πρίντζου όταν ήταν φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών την περίοδο του μεσοπολέμου ή όταν δίδασκε στην τάξη του Γυμνασίου Θηλέων, μιμείται δύο αστές Γιαννιώτισσες που κουτσομπολεύουν την Πρίντζου όταν έκανε ομιλία στον «Ορφέα» για την ισότητα των φύλων ή μια Γιαννιώτισσα που σχολίαζε την απόφασή της να οργανωθεί στο ΕΑΜ.

Στην όλη παράσταση δένουν αρμονικά η μουσική του Δημήτρη Υφαντή και οι φωτισμοί του Πάνου Ευαγγέλου.

Μια πολύ καλή λοιπόν παράσταση, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που συνοδεύεται και από ένα αξιοπρεπές πρόγραμμα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έναν χαιρετισμό του δημάρχου Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα, ένα προλογικό σχόλιο της Ελένης Κουρμαντζή, ένα κείμενο του ιστορικού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Λάμπρου Φλιτούρη για τα όσα έγιναν το καλοκαίρι του 1948 και που οδήγησαν στην εκτέλεση 16 Γιαννιωτών στο Σταυράκι, και το θεατρικό κείμενο του Βασίλη Κονταξή.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back