Oikonomou pisoi
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Fiat Panda: Το αυτοκίνητο των ρεκόρ

Εικόνα του άρθρου Fiat Panda: Το αυτοκίνητο των ρεκόρ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/05/2018, 22:22
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το Panda 30 μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι ένα από τα πιο εμβληματικά μοντέλα της Fiat. Η ιστορία του είναι μεγάλη και παράλληλα μαγευτική. Όλα ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίας του '70, όταν έγινε έντονη η ανάγκη του σχεδιασμού ενός οχήματος με κίνηση στους μπροστινούς τροχούς, το οποίο θα συνόδευε τα Fiat 126 και 127.

Το όνομα Panda (στη φωτογραφία μοντέλο του 1991) επιλέχθηκε βάσει της νέας λογικής με την οποία είχε ονομαστεί και το Ritmo. Και αυτό γιατί η ιταλική εταιρεία έψαχνε ένα ευφάνταστο και δημιουργικό όνομα. Η πρώτη παρουσίαση του μοντέλου έγινε το Μάρτιο του 1980 στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης. Με τη λειτουργικότητα σε υπέρτατο βαθμό, με μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους σε σχέση με τις εξωτερικές διαστάσεις του οι οποίες ήταν μόνο 3,38 μέτρα πρόσφερε ικανοποιητική άνεση στους πέντε επιβάτες κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού.

Χάρη στις διαστάσεις και τις σχεδιαστικές λύσεις που πρότεινε ο designer Giorgetto Giugiaro, το νέο Fiat αποδείχτηκε εξαιρετικά πρακτικό, ευέλικτο και πολυχρηστικό. 

Διέθετε μπροστινό κινητήρα και κίνηση στους μπροστινούς τροχούς, ενώ ο καταναλωτής μπορούσε να επιλέξει ανάμεσα σε έναν δικύλινδρο αερόψυκτο κινητήρα 650 κ.εκ με 30 ίππους και σε έναν τετρακύλινδρο υδρόψυκτο κινητήρα 903 κ.εκ που απέδιδε με 45 ίππους. Σ' αυτές τις δύο διαφορετικές εκδοχές οφείλονται και οι δύο διαφορετικές ονομασίες του: Panda 30 και Panda 45. 

Το μοντέλο παρουσίαζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στα επίπεδα κατανάλωσης: με 1 λίτρο, το Panda 30 διέσχιζε μια απόσταση 19 χιλιομέτρων με ταχύτητα 90 χλμ/ώρα, ενώ το Panda 45 μια απόσταση 17 χιλιομέτρων και άνω με την ίδια ταχύτητα. Οι μέγιστες ταχύτητές τους έφταναν πάνω από τα 115 και τα 140 χλμ./ώρα αντίστοιχα.


ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΑ

Από την πρώτη μέρα που πρωτοκυκλοφόρησε μέχρι και σήμερα άλλαξαν πολλά πράγματα. Όμως έμεινε σταθερή η αξία του καθώς όλα αυτά τα χρόνια έδινε και δίνει πολλές λύσεις μετακίνησης μέσα στις πόλεις. Μάλιστα το μοντέλο ήταν και το πρώτο αυτοκίνητο πόλης που έφερε σύστημα τετρακίνησης (το 1984), αλλά και το πρώτο με κινητήρα diesel (1986). 

Επίσης, το πρώτο στην κατηγορία του που έλαβε τον τίτλο Car of the Year (2004) και την ίδια, χρονιά, το πρώτο αυτοκίνητο πόλης που ανέβηκε σε υψόμετρο 5.200 μέτρων, στην κατασκηνωτική βάση του Everest. 

Τα ρεκόρ συνεχίστηκαν και το 2006, όταν έγινε το πρώτο αυτοκίνητο πόλης μαζικής παραγωγής με φυσικό αέριο. Αλλά το Panda είναι ασταμάτητο: πρόκειται για το μοναδικό αυτοκίνητο στην κατηγορία του που προσφέρει κίνηση με όλα τα διαθέσιμα καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο, φυσικό αέριο/βενζίνη και υγραέριο/βενζίνη), τρεις τύπους εκδόσεων (City, Cross και 4x4) και διατίθεται ως δικίνητο ή τετρακίνητο, αλλά και με αυτόματο ή μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων. Συνολικά, έχουν κατασκευαστεί πάνω από 7,5 εκατομμύρια Panda μέχρι σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3