ΒΟΥΛΗ

Το φιάσκο των επιδοτήσεων ρεύματος πήγε στη Βουλή

Εικόνα του άρθρου Το φιάσκο των επιδοτήσεων ρεύματος πήγε στη Βουλή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/07/2024, 14:56
ΒΟΥΛΗ - ΕΛΛΑΔΑ

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με υπογραφή και του βουλευτή Ιωαννίνων Γιάννη Τσίμαρη, φέρνει στη Βουλή το φιάσκο των επιστροφών των επιδοτήσεων στο ρεύμα.

Εν τάχει, η κυβέρνηση έδωσε το δικαίωμα στους παρόχους να ζητήσουν πίσω χρήματα, κυρίως από μικρές επιχειρήσεις, με απόφαση που δημοσιεύτηκε μια μέρα μετά τις ευρωεκλογές.

Κατόπιν, επιχείρησε, με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, να ωραιοποιήσει την κατάσταση «βυθίζοντας» την πραγματικότητα σε στατιστικές σχετικότητες και ισχυριζόμενη ότι δεν πλήττονται πολύ, πολλές επιχειρήσεις, κάτι που δεν ισχύει.

Μόνο στα Γιάννενα υπάρχουν περιπτώσεις που ζητήθηκε επιστροφή πάνω από 1.500 ευρώ.

Η ΓΣΕΒΕΕ στο μεταξύ αναφέρει ότι οι επιστροφές αφορούν πάνω από ένα εκατομμύριο επιχειρήσεις της χώρας.

Στην πολύ ενδελεχή ερώτηση, το ΠΑΣΟΚ ζητάει ακριβή στοιχεία για το πόσες επιχειρήσεις καλούνται να επιστρέψουν χρήματα και πόσα, γιατί εκδόθηκε η ΚΥΑ μια μέρα μετά τις ευρωεκλογές και το κυριότερο, όπου φαίνεται ότι «κρύβεται» και το κυβερνητικό φιάσκο: «Οι Αρχές της Ε.Ε. είχαν εγκρίνει αυτές τις επιδοτήσεις; Γνώριζαν τα ερωτώμενα υπουργεία για τις σχετικές αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων και, εάν ναι, τότε γιατί επέλεξαν αυτό το μοντέλο επιδοτήσεων ρεύματος;».

Αυτό το σημείο της ερώτησης είναι κρίσιμο, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε «κοινωνική πολιτική» με τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, για ένα θέμα που ναι μεν γιγαντώθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο η ίδια η κυβέρνηση με αποφάσεις της είχε ήδη δημιουργήσει νωρίτερα, στην πρεμούρα της να επωφεληθούν ενεργειακοί πάροχοι.

Το ΠΑΣΟΚ ζητάει επίσης να κατατεθούν στη Βουλή οι αποφάσεις για τις επιδοτήσεις της συγκεκριμένης περιοδόυ και τα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το καθεστώς των κρατικών ενισχύσεων προς τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3