Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Φέτα... Αφρικής προκαλεί τους παραγωγούς

Εικόνα του άρθρου Φέτα... Αφρικής προκαλεί τους παραγωγούς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/05/2016, 20:50
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πριν από περίπου 2 χρόνια, όταν τα γαλακτοκομικά σχεδόν απειλούσαν την κυβερνητική σταθερότητα, η Ε.Ε. συμφώνησε με τον Καναδά να επιτρέψει τη διακίνηση «φέτας Καναδά» στο πλαίσιο της δημιουργίας «Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου». Σήμερα, την ίδια «κερκόπορτα» ετοιμάζεται να διαβεί άλλη μια ανάλογη συμφωνία, αυτή τη φορά με τη Νότια Αφρική. Έτσι λοιπόν μετά την καναδική, έρχεται και η νοτιοαφρικάνικη «φέτα», όπως ουσιαστικά θα μετονομαστούν και θα διακινούνται τα λευκά τυριά που έρχονται από τη μακρινή χώρα.


Η συμφωνία αυτή προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους παραγωγούς. Με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και κοινοποίηση στον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη, τους βουλευτές Ηπείρου, την τοπική αυτοδιοίκηση και τις γαλακτοβιομηχανίες, η Ένωση Αγροτών κοινοποιεί τις ενστάσεις, ανησυχίες και προειδοποιήσεις της.



Τι συμβαίνει όμως με τα γαλακτοκομικά, ιδιαίτερα τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης; Το πιο κοντινό παράδειγμα σε αυτό που επιθυμούν να εφαρμόσουν πρώτα από όλα οι ΗΠΑ και κατόπιν η Ε.Ε. στο εμπορικό κομμάτι, υπάρχει στην «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ». Εκεί, ουσιαστικά επιβάλλεται μια οριζόντια «εξίσωση» των προϊόντων, σε ό,τι αφορά τον τρόπο παραγωγής, παστερίωσης, το χρόνο αντοχής, την προέλευση. Πριν από 3 χρόνια, είχε ξεσπάσει ενδοκυβερνητική κρίση με τη μείωση του χρόνου «ζωής» του φρέσκου γάλακτος, κρίση που εκτονώθηκε τελικά μιας και οι απειλές βουλευτών δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Η αλλαγή των όρων παραγωγής και διακίνησης όμως, αποσκοπεί στο άνοιγμα και την εκμετάλλευση των προστατευμένων αγορών. Έτσι, η εξασφάλιση του ΠΟΠ ουσιαστικά εξουδετερώνεται και οι παραγωγοί βλέπουν τις προϋποθέσεις, τον τρόπο παραγωγής, τα χαρακτηριστικά του προϊόντος να μη σημαίνουν και τίποτε ιδιαίτερο στην αγορά. Οι ΗΠΑ ήταν εξ αρχής αντίθετες, ειδικά με την υποχρεωτική αναγραφή της ονομασίας προέλευσης, ενώ ενδεικτική ήταν και η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης Σαμαρά το 2013, για την απαγόρευση χρήσης… σημάτων κατατεθέντων στην ετικέτα της «ξένης» φέτας, όπως ο Παρθενώνας, η Ακρόπολη, οι… κίονες γενικότερα, κ.λπ. Τότε πάντως, στην σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου όπου συζητήθηκε το θέμα, το αρμόδιο ελληνικό υπουργείο δεν έστειλε εκπρόσωπο.

Πριν από ένα περίπου μήνα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει μπλοκάρει προσωρινά τη συμφωνία στην Ε.Ε.

Η Ένωση Αγροτών στην ανακοίνωσή της τονίζει μεταξύ άλλων ότι «θαπρέπει να προστατευτεί με κάθε τρόπο η ονομασία της φέτας η οποία γιατί είναι ένα προϊόν που εισφέρει σημαντικά έσοδα στην εθνική μας οικονομία, στηρίζει έναν σημαντικότατο κλάδο της αγροτικής παραγωγής και απασχολείται μεγάλος αριθμός παραγωγών». Οι ντόπιοι παραγωγοί προειδοποιούν ότι απειλείται με αφανισμό ο κλάδος και κλείνουν, απευθυνόμενοι στον πρωθυπουργό: « Η φέτα είναι ένα περιζήτητο προϊόν που εισφέρει πάνω από 1 δις έσοδα στην εθνική μας οικονομία και απασχολείται πάνω από 300.000 αγροτών και είναι ο κλάδος που μπορεί να αυξηθεί γρήγορα και σημαντικά εάν δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για την ανάπτυξή του.

Σημαντικότερη προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η κατοχύρωση της φέτας σε όλες τις αγορές του πλανήτη.

Θα πρέπει να αναλάβετε πρωτοβουλίες έτσι ώστε να αλλάξει η τροπή των διαπραγματεύσεων και να θωρακιστεί το σημαντικότερο εθνικό, ζωοκομικό προϊόν μας και ένα από τα πιο εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας μας. Ειδικότερα για τον Νομό μας αλλά και για ολόκληρη την Ήπειρο αποτελεί ένα σοβαρό πλήγμα για την οικονομία της, την απασχόληση αλλά και για την παραγωγή, δεδομένου ότι η αιγοπροβατοτροφία αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τις φυσικές δυνατότητες της περιοχής μας».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
τενις πίσω dodoni back