ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φεστιβάλ Παμβώτιδας: Από παγουράδες μέχρι «Αστέρω»

Εικόνα του άρθρου Φεστιβάλ Παμβώτιδας: Από παγουράδες μέχρι «Αστέρω»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/08/2023, 12:49
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

To 1o Φεστιβάλ Παμβώτιδας διοργανώνει η ομάδα Καλλίεργον από 1 έως 3 Σεπτεμβρίου, στα Γιάννενα. Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών, με την είσοδο να είναι ελεύθερη.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει ως εξής:

Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 

11.00 – 13.00 Παιχνίδι Ρόλων Ζωντανής Δράσης)

Τίτλος: Πάρε τη θέση σου στην ιστορία

Παραλίμνιος χώρος| Πάρκο Κατσάρη, στο λιμανάκι

21.00 – 23.30 | Βιωματική περιπατητική περφόρμανς & Παιχνίδι Ρόλων

Τίτλος: Το κυνήγι του φεγγαριού - Παγουρά, δες!

Παραλίμνιο | Σημείο Συνάντησης (αφετηρία): Απέναντι από τη σπηλιά του Δ. Φιλοσόφου, στο πάρκο με τα γλυπτά. | Τερματισμός: Πάρκο Κατσάρη, στο λιμανάκι

Μια διαδρομή για το κυνήγι του σχεδόν ολόγιομου φεγγαριού. Η δράση βασίζεται στον μύθο που αναφέρει ότι οι Γιαννιώτες, βλέποντας την αντανάκλαση του φεγγαριού στην λίμνη της πόλης τους και νομίζοντας πως έχει πέσει μέσα, έτρεξαν με τα παγούρια τους να αδειάσουν τη λίμνη και να πιάσουν το φεγγάρι.

Ερμηνεία ηχογραφημένων κειμένων: Όλγα Αλεξανδροπούλου, Σκηνοθεσία & αφήγηση ηχογραφημένων κειμένων: Χριστίνα Τζιάλλα, Σκηνογραφία: Βασιλική Κατέρη, Sound design: Arsen Kanatsi. Ακούγεται να σιγοτραγουδά η Άννα Σεργιαννίτη

Σημειώσεις: Η δράση στο τελευταίο ημίωρο είναι κατάλληλη μόνο για ενηλίκους. Επίσης, σε περίπτωση βροχής η δράση θα μεταφερθεί για την Κυριακή 3/9, την ίδια ώρα, στο ίδιο μέρος.

Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου

17.00 – 17.45 Παραλίμνιος χώρος | Πάρκο Κατσάρη, στο λιμανάκι 

Παιχνίδι Ρόλων Ζωντανής Δράσης

Τίτλος: Πάρε τη θέση σου στην ιστορία

18.00 – 23.45 | Παραλίμνιος χώρος | Απέναντι από τη σπηλιά του Δ. Φιλοσόφου, στο πάρκο με τα γλυπτά. Τερματισμός διαδρομής: Πάρκο Κατσάρη, στο λιμανάκι

Βιωματική περιπατητική περφόρμανς – Ζωντανό Μουσείο, Διαδραστική Μυθοπλασία

Ξεναγοί-performer: Εβίτα Θεοχάρη (στα ελληνικά) & Έλλη Παπαδοπούλου (στα αγγλικά)

Τη δράση στηρίζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δροσοχωρίου και η Κοινότητα Δροσοχωρίου. Ως «ζωντανά εκθέματα» συμμετέχουν μέλη του Συλλόγου και κάτοικοι του χωριού.

 Οι επισκέπτες θα συναντήσουν ζωντανές φιγούρες/εκθέματα που σφράγισαν τη ζωή και την προσωπικότητα του Αλή Πασά. Η δράση θα συνεχιστεί με περίπατο μέχρι το λιμανάκι όπου θα υπάρχουν παραδοσιακά εδέσματα από τις γυναίκες του Δροσοχωρίου, ενώ θα παρουσιαστεί και ένας χορός του Πάνου Κορμά ως Μουχτάρ και της Ντέμης Αρτίκου ως Κυρά Φροσύνης.

Επίσης, ο Μάκης Αναστασίου-Fotodromos θα αποτυπώσει, συμβολικά, φωτογραφικά πορτρέτα των 17 γυναικών που θα προβληθούν με έναν ιδιαίτερο τρόπο (αυτή η παρουσίαση είναι κατάλληλη μόνο για ενηλίκους).

Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 

Οι δράσεις στο Πέραμα είναι επικεντρωμένες στην ταινία «Αστέρω» (1959)

10.30 – 11.30 | Σπήλαιο Περάματος

Ζωντανό Μουσείο

Τίτλος: Συνάντηση με την Αστέρω

11.40 – 12.55 | Αίθουσα Προβολής Σπηλαίου Περάματος

Προβολή της ταινίας «Αστέρω» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη

Έτος: 1959 | Διάρκεια: 74’

13.20 - 14.20 | ΚΑΠΗ Περάματος

Εργαστήριο Foley Art

Μέσα από ένα διαδραστικό εργαστήρι Foley Art οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την τεχνική της αναπαραγωγής καθημερινών ηχητικών εφέ.

Εμψυχωτής: Arsen Kanatsi sound designer

14.50 – 15.05 | Αίθουσα Προβολής Σπηλαίου Περάματος

Παρουσίαση-Αφιέρωμα. θέμα: Αντιστοιχίες Πολιτισμών: Ο πόλεμος ως άμυνα (Ελλάδα) και ο πόλεμος ως τέχνη (Κίνα)

Η Grace Chui εκπροσωπεί τη γενέθλια χώρα της, την Κίνα, μέσα από μια ειδική συμμετοχή. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται και ένα αφιέρωμα στη Σουλιώτισσα πολεμίστρια, με ειδική αναφορά στη Μόσχω Τζαβέλλα.

Παρουσίαση: Χριστίνα Τζιάλλα

15.10 – 17.00 | Αίθουσα Προβολής Σπηλαίου Περάματος

Από τη Λογοτεχνία στην 7η Τέχνη

Παράθεση απόψεων για το μέλλον και την ανάπτυξη του Θεματικού Τουρισμού στα Γιάννενα, και εν γένει του τουρισμού (με αφορμή το αφιέρωμα στην ταινία-φουστανέλας ή αλλιώς, βουκολικής περιπέτειας «Αστέρω»)

Ομιλητές: Κώστας Χαλκιάς, ηθοποιός-σκηνοθέτης-σεναριογράφος, Ακριβή Κόλλια θεατρολόγος, σκηνοθέτης, σεναριογράφος. Συντονίζει η Εβίτα Θεοχάρη. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back