Λυκ πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φεστιβάλ Κεράσοβο με πολυφωνίες τον Αύγουστο

Εικόνα του άρθρου Φεστιβάλ Κεράσοβο με πολυφωνίες τον Αύγουστο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/07/2024, 02:36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Φεστιβάλ Κεράσοβο που φέτος έχει ως θεματική «Πολυφωνίες: Ελλάδα-Γεωργία Κορσική» επιστρέφει στην Αγία Παρασκευή, αλλά και στην Κόνιτσα, από 3 έως 8 Αυγούστου.

Συγκροτήματα από Ελλάδα, Κορσική και Γεωργία θα «συνταξιδέψουν» μουσικά.

Στις 3 Αυγούστου, το φεστιβάλ θα ανοίξει με τον μουσικό περίπατο «Βόλτα στις μουσικές του κόσμου» στην Αγία Παρασκευή. Το μουσικό παρών θα δώσει μεταξύ άλλων ο δεξιοτέχνης βιολιστής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Ευγένιος Ζιμπάι.

Στις 4 Αυγούστου, στην πλατεία της Κόνιτσας, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, η τραγουδίστρια και συνθέτης Ξανθούλα Ντακοβάνου, και η ομάδα ΜΟΥΣΑ (ft. Ευγένιος Ζιμπάι-βιολί, Τ. Βασιλάκος-ακορντεόν, Σ. Μπαρκή-κρουστά) θα παρουσιάσουν φωνητικές παραδόσεις της Μεσογείου, αλλά και αραβικές και βαλκανικές συνθέσεις.

Στις 5 Αυγούστου, στην κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής, το φωνητικό σύνολο Ranina Quartet από την Τυφλίδα της Γεωργίας θα παρουσιάσει γεωργιανές πολυφωνίες. Πρόκειται για μια πανάρχαια φωνητική παράδοση, εγγεγραμμένη στο ρεπερτόριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Το κουαρτέτο αποτελείται από τους Tornike Kandelaki, Soso Kopaleishvili, Saba Peikrishvili και Beka Kemularia.

Στις 6 Αυγούστου, στην κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής, τη σκυτάλη θα πάρει η ηπειρώτικη πολυφωνία, η οποία εντάσσεται επίσης στο ρεπερτόριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unescο. Ο Σύλλογος Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού θα ερμηνεύσει τραγούδια.

Στις 7 Αυγούστου, στο Δημαρχείο Κόνιτσας, θα γίνει παρουσίαση της δουλειάς του σεμιναρίου χορού «Από τη Δύση ως τον Καύκασο» από τον χορευτή και χορογράφο Ταξιάρχη Βασιλάκο.

Στις 8 Αυγούστου, στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, το φωνητικό σύνολο A Stonda θα κλείσει το Φεστιβάλ με συναυλία κορσικάνικης πολυφωνίας. Θα παρουσιάσει την παράδοση «cantu in paghjella», η οποία εγγράφεται στο ρεπερτόριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Το κουαρτέτο αποτελείται από τους Alex Alfonsi, Patrick Santa Maria, Etienne Orsini και Dumè Salviani. Στη συναυλία θα συμμετέχουν ο Σύλλογος Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού, οι μαθητές του σεμιναρίου Πολυφωνίας «Ελλάδα-Γεωργία-Κορσική» που θα λάβει χώρα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, η Ξανθούλα Ντακοβάνου και ο Ταξιάρχης Βασιλάκος.

Όλες οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 21:00 και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται με τη στήριξη και την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού. Την παραγωγή κάνει η ομάδα ΜΟΥΣΑ, ενώ στη διοργάνωση συμμετέχει ο Δήμος Κόνιτσας.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3