ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Φεστιβάλ Δωδώνης: Κάποιοι υπεράριθμοι θεατές που ήταν παιδιά…

Εικόνα του άρθρου Φεστιβάλ Δωδώνης: Κάποιοι υπεράριθμοι θεατές που ήταν παιδιά…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/08/2023, 18:04
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

O Δήμος Δωδώνης, ως διοργανωτής του Φεστιβάλ Δωδώνης, συνεχίζει να υποβαθμίζει τα σοβαρά παρατράγουδα γύρω από τη διοργάνωση και πόσο μάλλον τα όσα αφορούν την κακή χρήση του αρχαίου θεάτρου Δωδώνης, και να συμπεριφέρεται λες και όλα πήγαν καλά εκ μέρους του και όλα οφείλονται στους «εχθρούς της επιτυχίας».

Αρνείται λοιπόν ότι υπήρξε υπέρβαση στον αριθμό των εισιτηρίων για τη χτεσινή παράσταση «Οιδίπους Τύραννος» (διαβάστε εδώ) και ότι η χρήση του άνω διαζώματος έγινε «υπό την επίβλεψη των διοργανωτών»!

«Οφείλουμε να κάνουμε κατηγορηματικά ξεκάθαρο πως δεν υπήρξε καμία υπέρβαση στον αριθμό των εισιτηρίων που εκδόθηκαν για την παράσταση της Τρίτης. Τα εισιτήρια ήταν 1.830 και 120 ήταν τα άτομα που διέθεταν προσκλήσεις» αναφέρει καταρχάς ο Δήμος Δωδώνης, επικαλούμενος σχόλια στα social media «τα οποία εντελώς ανεύθυνα υιοθέτησαν, όπως συνηθίζουν άλλωστε, οι γνωστοί καταγγελιομανείς, εχθροί της επιτυχίας και της προόδου του Δήμου μας». Προφανώς, η δημοτική αρχή Δωδώνης αποδίδει τα σχόλια σε… εσωτερική προεκλογική υπόθεση.

Σε πρώτη φάση λοιπόν υποστηρίζει ότι εισιτήρια και προσκλήσεις ήταν 1950 στον αριθμό. Ωστόσο «εισήλθαν στο θέατρο με τις οικογένειες τους και πολλά παιδιά που δεν είχαν υπολογιστεί και αυτό δημιούργησε κάποιους υπεράριθμους θεατές, οι οποίοι, όπως έχει γίνει κατ’ επανάληψη και στο παρελθόν, διοχετεύθηκαν στο άνω διάζωμα. Τους τελευταίους ακολούθησαν και λίγοι ακόμα θεατές, γεγονός που δημιούργησε την εντύπωση της κανονικής χρήσης του άνω διαζώματος, κάτι που δε θα μπορούσε επ’ ουδενί να συμβεί».

Η τοποθέτηση αυτή είναι προβληματική. Τι σημαίνει ότι «δεν είχαν υπολογιστεί τα παιδιά»; Ο Δήμος Δωδώνης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δωδώνης, έχει καθιερώσει μια ειδική τιμολογιακή πολιτική: 4 ευρώ για τους δημότες Δωδώνης, και 0 ευρώ για ΑμεΑ, παιδιά έως 10 ετών και άνεργους δημότες Δωδώνης. Όταν υιοθετείς μια ειδική τιμολογιακή πολιτική, δεν μπορεί να σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένας μα κανένας έλεγχος. Γιατί στην ουσία αυτό παραδέχεται ο Δήμος Δωδώνης. Και επίσης, και τα παιδιά, θεατές είναι.

Και εντέλει δεν απαντά: Πόσα άτομα βρίσκονταν τελικά χτες στην παράσταση;

Προβληματική είναι και η τοποθέτηση ότι και στο παρελθόν έχει γίνει διοχέτευση θεατών στο άνω διάζωμα. Κακώς…

Ο Δήμος Δωδώνης διατείνεται επίσης ότι δεν υπήρξε κανένας λόγος ανησυχίας για την ασφάλεια των θεατών ούτε για το μνημείο από τους «θεατές που ελεγχόμενα  πέρασαν στον χώρο του άνω διαζώματος, υπό την επίβλεψη των διοργανωτών». «Ελεγχόμενα» και «υπό την επίβλεψη των διοργανωτών», οι οποίοι απουσίαζαν.

Και το μεγάλο ερώτημα προκύπτει ξανά: Έχουν δικαίωμα οι διοργανωτές να αποφασίζουν για τη χρήση του άνω διαζώματος; Ποια είναι η θέση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, η οποία είναι και η εποπτεύουσα αρχή και αυτή που αποφασίζει την παραχώρηση χρήσης του αρχαίου θεάτρου με όρους;

Κατά τα άλλα, ο Δήμος Δωδώνης «δεσμεύεται για την ισάξια συνέχεια της διοργάνωσης, με τους στόχους να μπαίνουν ούτως ή άλλως, κάθε φορά και υψηλότερα» και δίνει ραντεβού για του χρόνου.


* Photo credit: Δήμος Δωδώνης

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back