ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Το facebook λογοκρίνει την Ιστορία

Εικόνα του άρθρου Το facebook λογοκρίνει την Ιστορία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/09/2016, 18:28
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

«Αποφασίσαμε να αποκαταστήσουμε τη φωτογραφία εκεί απ' όπου γνωρίζουμε ότι αφαιρέθηκε» ανέφερε εκπρόσωπος του Facebook, υπαναχωρώντας έτσι στη λογοκρισία που επέβαλε το μέσο κοινωνικής δικτύωσης στην πασίγνωστη και βραβευμένη με Πούλιτζερ φωτογραφία της μικρής Βιετναμέζας, Κιμ Πουκ, που τρέχει γυμνή στο δρόμο με την οδύνη ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της να σωθεί από τις ναπάλμ των Αμερικανών.

Ύστερα από την παγκόσμια κατακραυγή και την επιστολή της νορβηγικής εφημερίδας Aftenposten, προς τον Μαρκ Ζούκεμπεργκ για «κατάχρηση εξουσίας», η εταιρία ανέκρουσε πρύμναν λέγοντας ότι το επιτρέπει λόγω της ιστορικότητας της φωτογραφίας.

Την ανάρτηση της επίμαχης φωτογραφίας που τραβήχτηκε από τον στρατιωτικό φωτορεπόρτερ Νικ Ουτ το 1972 είχε κάνει ο Νορβηγός συγγραφέας και δημοσιογράφος Τομ Έγκελαντ και σε στάτους του που αναφερόταν στη δύναμη της εικόνας και το κατά πόσο αυτή μπορεί να παρέμβει ακόμη και στον ρου της Ιστορίας, επηρεάζοντας την κοινή γνώμη.

Ωστόσο οι υπεύθυνοι που φροντίζουν την τήρηση των κανόνων περί «γυμνού» στο Facebook δεν έδειξαν να συγκινούνται ιδιαίτερα από το ότι μπροστά τους δεν είχαν κάποιο υλικό παιδικής πορνογραφίας αλλά ένα μοναδικό ιστορικό ντοκουμέντο με αποτέλεσμα να διαγράψουν τη φωτογραφία κάτι που φυσικά οδήγησε σε πλήθος αντιδράσεων και αποδοκιμασιών για τον «τυφλό» τρόπο με τον οποίο πάγια το συγκεκριμένο μέσο αντιλαμβάνεται τη «σεμνότητα» και ενεργεί προκειμένου να εφαρμόσει τον κώδικα κανόνων που επιβάλλει στους χρήστες. 

«Λέω ξεκάθαρα ότι αυτό, που συμβαίνει τώρα είναι επικίνδυνο. Θέλω να ξεκινήσω μία συζήτηση, που αφορά στην αποστολή των μέσων, να μιλήσουμε ακόμη κι όταν τα πράγματα είναι άβολα και να προκαλέσουμε συζητήσεις. Άρα θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε τ’ αποτελέσματα, που θα προκύψουν», υποστήριξε ο Έσπεν Εγκιλ Χάνσερ, αρχισυντάκτης της εφημερίδας Aftenposten.

Η ίδια η πρωθυπουργός της Νορβηγίας αποπειράθηκε να ανεβάσει την ίδια φωτογραφία για να βρεθεί αντιμέτωπη με την λογοκρισία του Facebook.

«Όσοι είναι κάτω από 30 ετών σε ποσοστό 90% έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως πρωταρχική πηγής ενημέρωσης. Ακόμη κι αν έχουμε κάποιον ο οποίος μοντάρει τις ιστορικά σημαντικές φωτογραφίες, όταν μοντάρει την ιστορία μας, χάνουμε κάτι σημαντικό τόσο ως προς την διαπαιδαγώγηση, όσο και ως προς την κατανόηση της κοινωνίας και της κοινότητας», επισημαίνει η Έρνα Σόλμπεργκ, Πρωθυπουργός της Νορβηγίας.

To Facebook τελικά για να δικαιολογήσει την αλλαγή στάσης, ανακοίνωσε ότι «άκουσε την παγκόσμια κοινότητα» κι ότι θα χρειαστεί μερικές ημέρες για να αποκαταστήσει την φωτογραφία στις σελίδες του. 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3