Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φα δίεση, Λα δίεση, άπειρο

Εικόνα του άρθρου Φα δίεση, Λα δίεση, άπειρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/08/2020, 16:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πριν από 23 χρόνια, στις 14 Αυγούστου συγκεκριμένα, η μουσική μπήκε σε άλλη φάση.

Εκεί λοιπόν που οι παλιοί λέγανε ότι δεν υπάρχει καινοτομία και οι καινούργιοι ότι δεν υπάρχει μια μπάντα να ακουμπήσουν τις πιο βαθιές ανησυχίες τους, εμφανίστηκαν οι Godspeed You! Black Emperor.

Η καναδική μουσική κολεκτίβα κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ σε πολύ λίγα αντίτυπα στην αρχή και το προώθησε με συναυλίες απανταχού, για σχεδόν μια πενταετία.

Το F♯ A♯ ∞ είχε μικτή υποδοχή από τους κριτικούς. Οι μισοί το θεώρησαν μέτριο, οι άλλοι μισοί τέλειο.

Τι ήταν όμως αυτό που εισήγαγε τους GY!BE στο πάνθεον των απόλυτα αγαπητών (ή μισητών) συγκροτημάτων;

Ο ήχος που γεννήθηκε στο μυαλό του Μάουρο Πετσέντε και εξελίχθηκε στο μυαλό του Εφραίμ Μενούκ, χαρακτηρίστηκε, μεταξύ άλλων, ως «εσχατολογικός».

Ατέλειωτες λούπες και μια ψιλοφανερή αδιαφορία για το «τι θα πει ο κόσμος», μια μικρή λεηλασία γνωστών μουσικών φορμών και κάμποσα samples, αλλά και η έντονη αίσθηση ότι ο Τζέισον Πιρς ήταν κάπου κοντά, δημιούργησαν το σχεδόν μύθο της μπάντας, ο οποίος εξελίχθηκε στο αριστούργημα της νέας χιλιετίας, Lift your skinny fists… λίγα χρόνια αργότερα.

Το F♯ A♯ ∞ όμως ήταν το «διαβατήριο» της μπάντας για την ευρύτερη αναγνώριση. Το Sad mafioso ακούστηκε στο «28 μέρες μετά», το μετα-αποκαλυπτικό θρίλερ του Ντάνι Μπόιλ.

Για να δικαιολογηθεί ο τίτλος, στο τέλος του δίσκου υπάρχει και μια «λούπα» που ουσιαστικά, δημιουργεί έναν ατέρμονα κύκλο με άπειρη διάρκεια.


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back