πλαισιο πισω tc1
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Ευρωπαϊκό συνέδριο για τους περιβαλλοντικούς μικρορύπους

Εικόνα του άρθρου Ευρωπαϊκό συνέδριο για τους περιβαλλοντικούς μικρορύπους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/06/2022, 14:19
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Το «11ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο με θέμα τα Φυτοφάρμακα και τους συναφείς οργανικούς μικρορύπους στο περιβάλλον» θα γίνει από 23 έως 26 Ιουνίου στο συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «Κάρολος Παπούλιας».

Το συνέδριο το διοργανώνει το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (Ι.Π.Α.Α.) του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου Ιωαννίνων, την Ιnternational Association of Environmental Analytical Chemistry (IAEAC), την European-Mediterranean Association for Environmental Education Assessment and Protection (ENEAP), την Gruppo di Ricerca Italiano Fitofarmaci e Ambiente (GRIFA) και την Εθνική Ερευνητική Υποδομή για τον Ενδελεχή Χαρακτηρισμό των Τροφίμων (Foodomics-GR).

Στο πλαίσιο του 11ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου θα φιλοξενηθούν σημαντικοί ομιλητές από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα, οι περιβαλλοντικοί μικρορύποι όπως φυτοφάρμακα, φαρμακευτικές ενώσεις, πλαστικοποιητές κ.α. καταλήγουν στα διαφορετικά περιβαλλοντικά υποστρώματα (έδαφος, νερό, ιζήματα, αέρας, οργανισμοί) και στα τρόφιμα μετά την εφαρμογή ή τη χρήση προϊόντων σε γεωργικές, αστικές και βιομηχανικές δραστηριότητες. Υφίστανται μια σειρά φυσικοχημικών και βιολογικών διεργασιών που καθορίζουν την τύχη και τη μεταφορά των υπολειμμάτων τους και των ενδιάμεσων προϊόντων διάσπασής τους (μεταβολίτες). Η μελέτη των παραπάνω διεργασιών, η παρακολούθηση των επίπεδων ρύπανσης και ο σχεδιασμός νέων τεχνολογιών για την απομάκρυνση τους αποτελούν πεδία αιχμής για την προστασία και την αειφορική διαχείριση του περιβάλλοντος καθώς και την διασφάλιση της υγείας του ανθρώπου.

Η επίσημη τελετή έναρξης του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Ιουνίου, στις 9.30 το πρωί. Το επιστημονικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει την ίδια ημέρα, και θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Κυριακής 26ης Ιουνίου, με την απονομή βραβείων σε επιλεγμένες ερευνητικές εργασίες.

Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: https://pesticides2022.gr/.  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
δεη πισω Μαννι πισω dodoni back