Συντακτης: Γιώργος Πατέλης
Δημοσιευση: 12-12-2017, 19:32
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ενισχύουν τη διαπραγματευτική δύναμη των γεωργών απέναντι στα σουπερμάρκετ, υπερψηφίστηκαν σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ), η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2018, εγκρίθηκε με 503 ψήφους υπέρ,  87 κατά και 13 αποχές.

Ο νέος κανονισμός θα επιτρέψει σε όλες τις οργανώσεις αγροτών να προγραμματίζουν την παραγωγή και να διαπραγματεύονται συμβάσεις προμήθειας για λογαριασμό των μελών τους χωρίς να παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους κανόνες ανταγωνισμού. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις επιτρέπονται σήμερα μόνο σε λίγους τομείς όπως το γάλα, το ελαιόλαδο, το βόειο κρέας και τα σιτηρά.

Επίσης οι γεωργοί θα μπορούν να προστατευθούν καλύτερα έναντι των ασταθειών της αγοράς και των φυσικών κινδύνων, όπως οι κακές καιρικές συνθήκες, τα παράσιτα των φυτών και οι ασθένειες των ζώων.

Θα υπάρξει βελτίωση των μέτρων για τη σταθεροποίηση του εισοδήματος των γεωργών, καθότι θα είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους με την αύξηση της αποζημίωσης που προέρχεται από την ασφάλιση των καλλιεργειών, των ζώων και των φυτών και από τα αμοιβαία κεφάλαια που κατέχουν οι αγρότες. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να ανταποκρίνεται ταχύτερα σε περιπτώσεις κρίσεων, χρησιμοποιώντας έκτακτα μέτρα στήριξης των αγροτών.

Τα κράτη μέλη θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία σε ό,τι αφορά τον ορισμό του «ενεργού γεωργού», δηλαδή ενός ατόμου που είναι επιλέξιμο για τη λήψη ευρωπαϊκών γεωργικών επιδοτήσεων. Θα μπορούν επίσης να ενισχύσουν τις προσαυξήσεις για τους νέους αγρότες,  από 25% έως 50% της βασικής τους πληρωμής για τα πρώτα 25-90 εκτάρια, ώστε να καταστεί ελκυστικότερη για τους νέους ανθρώπους η εργασία στον αγροτικό τομέα.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης εδώ.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα