Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Απέρριψε προσφυγές για υποδοχή προσφύγων

Εικόνα του άρθρου Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Απέρριψε προσφυγές για υποδοχή προσφύγων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/09/2017, 16:32
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας κατά της υποχρέωσής τους να φιλοξενήσουν πρόσφυγες στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων, το οποίο επιβάλλει ποσοστώσεις στις χώρες-μέλη της ΕΕ.

«Το Δικαστήριο απορρίπτει τις προσφυγές της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας κατά του προσωρινού μηχανισμού για την υποχρεωτική μετεγκατάσταση ζητούντων άσυλο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο εδρεύει στο Λουξεμβούργο.

«Ο μηχανισμός κατά βάση συμβάλει στη συνδρομή προς την Ελλάδα και την Ιταλία να διαχειριστούν τον αντίκτυπο της μεταναστευτικής κρίσης του 2015 και λειτουργεί αναλογικά», επισημαίνεται.

Βάσει του προγράμματος, προβλέπεται η μετεγκατάσταση έως και 160.000 ανθρώπων. Μέχρι στιγμής έχουν μετεγκατασταθεί μόλις σχεδόν 28.000 άνθρωποι.

Το πρόγραμμα συστήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τα κράτη-μέλη. Οι χώρες που μειοψήφησαν ήταν τα πρώην σοσιαλιστικά κράτη της ανατολικής Ευρώπης, οι κυβερνήσεις των οποίων ισχυρίστηκαν πως οι κοινωνίες τους δεν μπορούν να απορροφήσουν τους μουσουλμάνους μετανάστες.

Η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Ρουμανία ψήφισαν κατά των ποσοστώσεων.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της ΕΕ επέμειναν από την αρχή ότι το καθεστώς ήταν δεσμευτικό για όλα τα κράτη-μέλη ανεξάρτητα από το αν το ψήφισαν ή όχι. Η Ουγγαρία κλήθηκε να λάβει 1.294 αιτούντες άσυλο, τη Σλοβακία 802. Η Ουγγαρία δεν δέχθηκε κανέναν, ενώ η Σλοβακία αποδέχθηκε ελάχιστους.

Σχολιάζοντας την ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος έγραψε μέσω Twitter: «Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιβεβαιώνει την νομιμότητα του μηχανισμού μετεγκατάστασης. Είναι καιρός να εργασθούμε με ενότητα και να εφαρμόσουμε πλήρως την αλληλεγγύη».


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back