Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ευρωκοινοβούλιο: Πράσινο φως στη σύσταση Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

Εικόνα του άρθρου Ευρωκοινοβούλιο: Πράσινο φως στη σύσταση Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/10/2017, 13:59
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Το πράσινο φως στη σύσταση Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για την ενίσχυση του αγώνα κατά της απάτης και της κατάχρησης ευρωπαϊκού χρήματος έδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε συνέχεια της επίσημης έγκρισης του ΕΚ (456 ψήφοι υπέρ, 115 κατά και 60 αποχές), το Συμβούλιο μπορεί και τυπικά πλέον να εγκρίνει τον κανονισμό για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Η εισαγγελία  αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της μεταξύ του 2020 και του 2021.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) είναι ένα ανεξάρτητο όργανο που θα είναι υπεύθυνο για τη διερεύνηση και τη δίωξη της απάτης κατά της ΕΕ και άλλων εγκλημάτων που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης.

Σήμερα οι εθνικές αρχές των κρατών μελών είναι υπεύθυνες για την έρευνα και τη δίωξη απάτης εις βάρος της ΕΕ. Οι αρμοδιότητες τους σταματούν στα εθνικά τους σύνορα. 

Τα όργανα που υπάρχουν σήμερα στην Ένωση, όπως ο OLAF, η Eurojust και η Europol, δεν έχουν την εντολή να διεξάγουν ποινικές έρευνες. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία καλείται να καλύψει αυτό το θεσμικό κενό. Θα έχει αποκλειστική και πανευρωπαϊκή δικαιοδοσία για την αντιμετώπιση υποψιών εγκληματικής συμπεριφοράς.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, χαιρετίζοντας την ψηφοφορία αναφορικά με τη σύσταση της Αρχής ανέφερε ότι θα συμβάλλει στην αναβάθμιση του αγώνα κατά της απάτης, μέσω καλύτερου συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών.


ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ;

Η ΕΡΡΟ θα επιτρέπει τη γρήγορη ανταλλαγή πληροφοριών, τη εφαρμογή συντονισμένων αστυνομικών ερευνών, την ταχεία κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων καθώς και συλλήψεις υπόπτων πέρα από τα σύνορα. 

Η έδρα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας θα είναι στο Λουξεμβούργο και θα λειτουργεί ως συλλογική δομή διαρθρωμένη σε δύο επίπεδα. Το κεντρικό επίπεδο θα συνίσταται στον Ευρωπαίο Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος θα έχει τη συνολική ευθύνη για την Εισαγγελία. 

Το αποκεντρωμένο επίπεδο θα αποτελείται από Εντεταλμένους Ευρωπαίους Εισαγγελείς, οι οποίοι θα βρίσκονται στα κράτη μέλη και θα είναι υπεύθυνοι για την καθημερινή διεξαγωγή των ποινικών ερευνών και διώξεων, σύμφωνα με τις κανονιστικές και νομοθετικές ρυθμίσεις του οικείου κράτους μέλους.

 

ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ;

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας της «ενισχυμένης συνεργασίας» στην οποία συμμετέχουν 20 κράτη μέλη: Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Φινλανδία, Γαλλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία και Σλοβακία, Ιταλία και Αυστρία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back