Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Το ευρωκοινοβούλιο (ξανα)συζητά για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα

Εικόνα του άρθρου Το ευρωκοινοβούλιο (ξανα)συζητά για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/03/2023, 13:52
ΕΛΛΑΔΑ - ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Οι ευρωβουλευτές συζητούν και πάλι σήμερα για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, μετά από πρόταση που κατέθεσαν οι Πράσινοι -Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία. 

Η συζήτηση με τίτλο «δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα» εγκρίθηκε χθες με 237 ψήφους υπέρ 172 κατά και 7 αποχές. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  Δημήτρη Παπαδημούλη, «υπέρ ήταν Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι και Renew, κατά το ΕΛΚ και η Ακροδεξιά». 

Τα συμπεράσματα, που αποφασίσθηκε να αφορούν επίσης την Ισπανία και τη Μάλτα, θα ενταχθούν στην ετήσια έκθεση της Κομισιόν η οποία θα κατατεθεί τον Απρίλιο. 

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη συζήτηση είχε πραγματοποιηθεί στην Ευρωβουλή και τον Φεβρουάριο με τις αναφορές να επικεντρώνονται τότε στην υπόθεση των κρατικών υποκλοπών και της αναποτελεσματικής διερεύνησής τους καθώς και στη διολίσθηση της Ελλάδας στη διεθνή κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου.

Υπενθυμίζεται ότι την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου η ελληνική κυβέρνηση είχε αρνηθεί να συναντηθεί με αντιπροσωπεία της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου (LIBE)  του Ευρωκοινοβουλίου η οποία είχε επισκεφθεί την Ελλάδα. 

Αιτιολογώντας την εν λόγω απόφαση ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, αφενός είχε επικαλεστεί το πένθος για την πολύνεκρη τραγωδία των Τεμπών και αφετέρου είχε κατηγορήσει την επιτροπή για απόπειρα παρέμβασης στην εσωτερική πολιτική σκηνή ενόψει των βουλευτικών εκλογών, που προσδιορίστηκαν τελικά για το Μάιο.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόσφατη έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για το 2022 στην Ελλάδα καταγράφει μεταξύ άλλων παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιορισμούς στην ελεύθερη έκφραση στα ΜΜΕ, παράνομες επαναπροωθήσεις, κακομεταχείριση φυλακισμένων και αιτούντων άσυλο και περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας. 

Αντίστοιχα η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρεται στις κρατικές υποκλοπές και στηλιτεύει το νομοσχέδιο που περιορίζει το δικαίωμα των θυμάτων να ενημερωθούν για την παρακολούθησή τους ενώ επικαλείται και τις μαρτυρίες για παράνομες επαναπροωθήσεις.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back