Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση «κατηγορώ» για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα

Εικόνα του άρθρου Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση «κατηγορώ» για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/03/2023, 21:26
ΕΛΛΑΔΑ

Κάθε άλλο παρά σε δημοκρατική χώρα παραπέμπει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και στην κατάσταση στην οποία αυτά έχουν περιέλθει.

Από τον πρόλογο κιόλας η έκθεση κάνει λόγο για  αξιόπιστες αναφορές για «σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία κρατουμένων στις φυλακές και μεταναστών και αιτούντων άσυλο από τις αρχές επιβολής του νόμου- περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης και των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής ή της απειλής επιβολής νόμων περί ποινικής δυσφήμισης και συκοφαντικής δυσφήμισης- επαναπροωθήσεις και φερόμενη βία από τις κυβερνητικές αρχές έναντι μεταναστών και αιτούντων άσυλο, ανεπαρκής διερεύνηση και απόδοση ευθυνών για τη βία με βάση το φύλο, συμπεριλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας ή της βίας μεταξύ συντρόφων- εγκλήματα που περιλαμβάνουν βία με στόχο μέλη εθνικών/φυλετικών/εθνικών μειονοτικών ομάδων- και εγκλήματα που περιλαμβάνουν βία ή απειλές βίας με στόχο τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα».

Ολόκληρη η έκθεση 



Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Με αφορμή την δημοσιοποίηση της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου σημείωσε: «Αναρωτιέμαι πώς αισθάνονται οι αυτουργοί της κακοποίησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ενημέρωσης στην Ελλάδα, που περιγράφεται με τα πιο μελανά χρώματα όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ». 

Ενώ προσθέτει ότι «όσα αναφέρει η έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών δεν αποτελούν είδηση για μας. Τα ξέραμε και τα ζούμε».

Νωρίτερα ο βουλευτής Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Βούτσης σχολιάσε πως η εν λόγω έκθεση αποτελεί «χαστούκι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία της έκφρασης, τις υποκλοπές και τις επαναπροωθήσεις». Και αναρωτιέται: «Ήταν και είναι τυχαίο ότι ποτέ κ αι σε καμία συνέντευξη του, εδώ και 4 χρόνια, δεν ρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης για οποιοδήποτε από αυτά τα σοβαρά ζητήματα που πλήττουν ευθέως το κράτος δικαίου στην Ελλάδα;».

Φωτογραφία αρχείου/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back