ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Έχουμε την ομορφότερη διαδρομή της Ελλάδας»

Εικόνα του άρθρου «Έχουμε την ομορφότερη διαδρομή της Ελλάδας»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/09/2019, 00:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Ηλίας Σπυριούνης, γενικός διευθυντής του Ioannina Lake Run, του Γύρου της Λίμνης, μιλάει στον Τύπο Ιωαννίνων για τον αγώνα που φτάνει φέτος τα 13 χρόνια, τις προοπτικές του και το αποτύπωμά του στην πόλη

 

Πάμε στον 13ο Γύρο Λίμνης λοιπόν;

13ο και τυχερό, όπως εύχομαι να είναι… τουλάχιστον από την άποψη καιρού.


Πάντως και πριν από μερικά χρόνια που ο καιρός δεν ήταν πολύ καλός, δεν χάλασε ο αγώνας…

Ναι, ίσα ίσα πήραμε ωραίες εικόνες και οι αθλητές το χαρήκανε. Εμείς βέβαια ως διοργάνωση, είχαμε τις… δυσκολίες μας, αλλάξαμε δύο-τρεις φορές ρούχα, αλλά εντάξει…

Αυτό σημαίνει ότι ο αγώνας και η διοργάνωση είναι σε επίπεδο που δεν τους χαλάει μια βροχή;


Έτσι είναι. Αν δεν το δούμε έτσι δεν θα μπορέσει ποτέ να εξελιχθεί. Η μέχρι τώρα πορεία του αγώνα είναι τέτοια που τον έχει καθιερώσει ως το επίσημο «30άρι» της Ελλάδας και επίσημο αγώνα του Σεπτεμβρίου. Όταν μιλάμε για τις αποστάσεις των 30 χλμ. όλοι όσοι ασχολούνται, φέρνουν στο μυαλό τους πρώτα τον αγώνα των Ιωαννίνων, τον Γύρο Λίμνης.  Νομίζω επίσης ότι είναι ο αγώνας της πόλης, γιατί έχει φανεί ότι συμμετέχει και μάλιστα ο κόσμος τον περιμένει τον αγώνα, είτε ως εθελοντής, είτε ως αθλητής, είτε ως θεατής.


Φέτος οι συμμετοχές έχουν ανέβει. Έχουν ανέβει και οι απαιτήσεις;

Το ευχάριστο είναι ότι οι συμμετοχές αυξάνονται κάθε χρόνο, ειδικά στο 30άρι, στον μεγάλο αγώνα δηλαδή. Όσοι-ες έρχονται να τρέξουν σε αυτόν τον αγώνα, έρχονται κυρίως εκτός Ιωαννίνων και Ηπείρου. Αυτό, έχει και ένα πολύ καλό οικονομικό αποτύπωμα στην πόλη. Καταλαβαίνουν όλοι δηλαδή ότι έρχονται οι αθλητές, φέρνουν τους συνοδούς, μένουν για δύο-τρεις μέρες. Χρειάζεται όμως μια άλλη αντιμετώπιση, όλο αυτό.


Συμμετέχει ο οικονομικός ιστός της πόλης ή επωφελείται εξ αντανακλάσεως;

Από την πρώτη μέρα, η φιλοσοφία μας είναι να έχουν όλοι όφελος και όχι μόνο η διοργάνωση. Αυτό σημαίνει ότι δεν κοιτάμε μόνο από πού θα φτάσει η συμμετοχή, να έρθει και να φύγει ο συμμετέχων, αλλά να κάτσει περισσότερες μέρες. Γι αυτό ο Γύρος Λίμνης δεν είναι μονοδιάστατο αθλητικό γεγονός, αλλά έχει και το μη αθλητικό πρόγραμμα που είναι τεράστιο. Οι εκδηλώσεις που κάνουμε έχουν ένα στόχο επιπλέον, να φέρουμε οικογένειες και όχι μόνο το δρομέα. Ειδικά φέτος, το family run έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Έρχονται οικογένειες για να τρέξουν μαζί, να τερματίσουν και να φωτογραφηθούν, ζώντας μοναδικές στιγμές.

Ο Γύρος έχει μια μόνιμη σχεδόν συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Ναι ήταν η Α’ καρδιολογική, με τους γιατρούς που μας βοήθησαν, αλλά και η Καλών Τεχνών. Είμαστε 3-4 χρόνια συνεργάτες με το εργαστήριο Γλυπτικής που μας κάνει τα μετάλλια και αναμνηστικά για τους ανθρώπους που έρχονται στον Γύρο και βοηθάνε, είτε δημοσιογράφοι, είτε tour operators, είτε επαγγελματίες που κάνουν συναντήσεις κ.λπ.


Πού μπορεί να φτάσει ο Γύρος;

Δεν είναι καθαρά θέμα δικό μας αλλά και του ανταγωνισμού. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκατοντάδες αγώνες που γίνονται σε όλη την Ελλάδα. Στην περιοχή μας γίνονται επίσης αρκετοί, 30 ή 40 νομίζω. Μπορεί κάποιος να κάνει σωστή δουλειά, αλλά να μην μπορεί να φανεί. Ο στόχος ο δικός μας είναι το στίγμα μας να είναι καθαρό, να έχει συνέπεια, να μπορούμε να σκεφτόμαστε την επόμενη χρονιά, που ήδη το κάνουμε. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν αγώνες που δεν συνεχίζουν. Το μεγαλύτερο «κατόρθωμα», είναι ότι 13 χρόνια είμαστε στη γραμμή εκκίνησης με συνέπεια και συνέχεια μεγαλώνοντας τον αγώνα. Αυτό οφείλεται και στην πόλη, στους εθελοντές, που αν δεν τους είχαμε, δεν θα ήμασταν εδώ.

Δεν λείπει και η καχυποψία μερικές φορές πάντως

Όντως. Μπορεί να υπάρχει κόπωση, η αίσθηση της πλήρωσης και έλλειψης ενδιαφέροντος για κάποιον που το έχει κάνει ήδη, ή μπορεί να έχει αλλάξει η ζωή του και να μην μπορεί να το κάνει. Εμείς έχουμε τον ίδιο ενθουσιασμό, της πρώτης φοράς, διότι  συνεχώς έχουμε ανανέωση και στον πυρήνα της οργανωτικής ομάδας, αλλά και στους εθελοντές. Είναι παιδιά που έχουν κυριολεκτικά μεγαλώσει μαζί με τον Γύρο Λίμνης, καθώς ήταν εθελοντές στα 10 και τα 12 τους χρόνια και τώρα είναι 25. Είναι πολύ υγιές και μου αρέσει. Αλλά είναι και η φιλοσοφία προς αυτή την κατεύθυνση, να μην πιέζονται δηλαδή τα πράγματα. Να βγαίνουν όμορφα και αυθόρμητα, σεβόμενοι τους αθλητές και τις αθλήτριες.


Το μεγαλύτερο προτέρημα, ποιο είναι;

Έχουμε την ομορφότερη διαδρομή της Ελλάδας, κάτι που δεν το είπαμε εμείς, αλλά όσοι συμμετέχουν.


Ο Γύρος μεγάλωσε, μεγάλωσαν και άνθρωποι μαζί του. Οι αρχές της πόλης; Μεγάλωσαν και αυτές μαζί του;

Αυτά τα 13 χρόνια έχουν αλλάξει πράγματα. Θα θέλαμε Δήμο και Περιφέρεια όχι απλά κοντά μας, αλλά δίπλα μας. Ο αγώνας εξελίσσεται και οι ανάγκες αλλάζουν. Δεν μιλάω μόνο για τα οικονομικά δεδομένα. Φέτος βλέπω περισσότερο ενθουσιασμό, από νέους ανθρώπους και αυτό με χαροποιεί. Να δούμε πως θα πάμε μέχρι τον 15ο αγώνα, το 2021, για τον οποίο κάνουμε ήδη σχέδια.


Ευχαριστώ πολύ

Ευχαριστώ κι εγώ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back