Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Έχουμε όμως Ίριδα’….»

Εικόνα του άρθρου «Έχουμε όμως Ίριδα’….»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/10/2020, 19:21
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
  1. Δίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έκαναν σήμερα στο Δήμο Ιωαννιτών οι εργαζόμενοι.

Ο σύλλογός τους με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η συμμετοχή ήταν καθολική στις οικονομικές υπηρεσίες.

«Οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν ακόμα μια φορά για την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, για την υποστελέχωση, τους ακατάλληλους χώρους, το συνωστισμό και την έλλειψη μέτρων προφύλαξης από την πανδημία» αναφέρει ο σύλλογος.

Ο σύλλογος συναντήθηκε με το δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ και του έθεσε μια σειρά ζητήματα, όπως για παράδειγμα τη νέα μετακίνηση προϊσταμένου από την ταμειακή υπηρεσία. Στην ανακοίνωσή του ο σύλλογος καταγγέλλει το δήμαρχο ότι «προσπάθησε να ρίξει το φταίξιμο στους ίδιους τους εργαζόμενους χρησιμοποιώντας όρους όπως ‘ξεβολεύονται κάποιοι’, ‘κι εσείς κάνατε αγωγή στο συνάδελφό σας’ και διαστρέβλωσε την πραγματικότητα δηλώνοντας ότι ‘δεν έγινε κανένας υποβιβασμός εργαζόμενου’».

Διαβάστε επίσης: «Τον πρώτο λόγο τον έχει η πολιτική ηγεσία»

Ο σύλλογος ξεκαθαρίζει μεταξύ άλλων οτι δεν αποφάσισε ποτέ ο ίδιος να κάνει αγωγή εναντίον εργαζόμενου.

Για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του συλλόγου εργαζόμενων, «ο δήμαρχος δεν απάντησε αν με τις αλλαγές που έκανε στην οικονομική υπηρεσία θα πληρωθεί το προσωπικό τον επόμενο μήνα, αφού πλέον μόνο 2 εργαζόμενοι καλούνται να βγάλουν τη μισθοδοσία 1000 και πλέον εργαζομένων». Για τα κτίρια, «αναγνώρισε το σύνολο των κτιρίων είναι ακατάλληλα όπως και τις ευθύνες για το συνωστισμό του κοινού στο κτίριο της Καπλάνη όπου συστεγάζονται διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες». Ενημέρωσε ότι στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα έρθει εισήγηση για την ενοικίαση χώρου για το κεντρικό πρωτόκολλο.

Σχετικά με θερμομετρήσεις, έλεγχο και καταγραφή όσων μπαίνουν στα κτίρια, μέτρα προστασίας από την πανδημία, ο σύλλογος αναφέρει ότι ο δήμαρχος εξέφρασε την άποψη ότι θερμομετρήσεις και καταγραφή «δεν είναι ουσιαστικά μέτρα, αλλά μέτρα για το θεαθήναι» και τόνισε ότι «είναι ευθύνη των διευθυντών να εφαρμοστεί η εγκύκλιος που βγήκε χθες για τα μέτρα προστασίας στο δημόσιο».

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος αναφέρει:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από υπαλλήλους και κοινό
  • Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40%, επιπλέον των υπαλλήλων που ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου
  • Εξυπηρέτηση κοινού με προτεραιότητα σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού
  • Τήρηση απόστασης ενάμισι μέτρου

Ο σύλλογος αναφέρει επίσης ότι τα επαναληπτικά τεστ στο γηροκομείο βγήκαν θετικά, ενώ τα αρχικά ήταν αρνητικά, δίνοντας μια… ενημέρωση για το θέμα. Μάλιστα, αναφέρει ότι το επιχείρημα το χρησιμοποίησε ο δήμαρχος για να υποστηρίξει την άποψή του «δεν έχουν νόημα» τα προληπτικά τεστ.

Για τις προσλήψεις συμβασιούχων στην καθαριότητα, ο κ. Ελισάφ ενημέρωσε ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία για την πρόσληψη εργατών με 8μηνες συμβάσεις καθώς ήρθε η έγκριση από το υπουργείο

Ο σύλλογος καταλήγει στην ανακοίνωσή του: «Στο πνεύμα της κυβέρνησης, αποθεώνει την ατομική ευθύνη για να αποποιηθεί τις ευθύνες που φέρει ένα χρόνο τώρα. Ο δήμαρχος ανέφερε ότι θα  κριθεί για τις αποφάσεις του κι εμείς καλούμε τους συναδέλφους να βγάλουν  συμπεράσματα απέναντι στην αδιάλλακτη εργοδοτική συμπεριφορά. Στο αστικό κράτος προφανώς και δεν υπάρχει συνεργασία διοίκησης με εργαζόμενους. Υπάρχει ιεραρχία κι αυτή τηρείται βάση νόμου. Ο Δήμος Ιωαννιτών δεν μπορεί και δεν θέλει να ξεφύγει από τη γενικότερη ‘κατηφόρα’ των δήμων πανελλαδικά αφού όλοι είναι υποστελεχωμένοι και υποχρηματοδοτούμενοι» και, με ειρωνικό τόνο, σημειώνει ότι «έχουμε όμως… Ίριδα».

Τέλος, καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης 15/10 στο Εργατικό Κέντρο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back