Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Έχετε… μήνυμα από τη ΔΕΗ

Εικόνα του άρθρου Έχετε… μήνυμα από τη ΔΕΗ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/09/2021, 16:57
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος Σεπτεμβρίου, πηγαίνουν μαζικά από χτες στους καταναλωτές, περιέχοντας ένα δυσάρεστο νέο: Το κόστος έχει αυξηθεί σημαντικά, έως πάρα πολύ, ανάλογα με την περίπτωση.

Βασικός υπεύθυνος γι αυτό είναι η κυβέρνηση και ο πρώην υπουργός Ενέργειας, νυν Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Η προ ενός έτους απόφαση για εντελώς αγοραίο και ανεξέλεγκτο ορισμό του κόστους, συν ο μακρύς καύσωνας του καλοκαιριού που αύξησε την κατανάλωση, δημιούργησαν ένα πανάκριβο αποτέλεσμα.

Ο δε πρώην και νυν υπουργός, σε δηλώσεις του προσπάθησε να απέλθει της ευθύνης, όχι με ιδιαίτερα επιτυχημένο τρόπο.

Στις 31 Αυγούστου απάντησε σε δημοσιογραφική ερώτηση, αν θα υπάρξουν αυξήσεις: «Αυτά θα ρωτήσετε το αρμόδιο υπουργείο και τις εταιρείες που σχετίζονται με τον ηλεκτρισμό».  

Το αρμόδιο υπουργείο, ο κ. Χατζηδάκης το άφησε στις 5 Ιανουαρίου 2021 και μέχρι τότε, τον Σεπτέμβριο του 2020, είχε δηλώσει ότι «η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και η εφαρμογή του νέου μοντέλου - στόχου (target model) από το Νοέμβριο αποσκοπούν στη μείωση του ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές».

Μάλιστα, προειδοποιούσε ότι για να επιτύχει το στόχο, «το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα σπάσει αυγά, όποια συμφέροντα και αν θιγούν και όποιες ιδεοληψίες και αν ταρακουνηθούν!».

Οι ανακόλουθες δηλώσεις του υπουργού, τον ακολουθούν σήμερα που ο διάδοχός του Κώστας Σκρέκας, παραδέχεται ότι «δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα γίνουν αυξήσεις στο ρεύμα».

Μάλιστα, ο νυν υπουργός εξέφρασε την «ελπίδα» να απορροφήσουν κάποιοι πάροχοι τις αυξήσεις, κάτι που ωστόσο μαρτυράει μερική άγνοια της πραγματικότητας. Οι τιμές καθορίζονται με τέτοιο τρόπου που για τους περισσότερους παρόχους, αυτό είναι αδύνατο. Κάποιοι, μεγαλύτεροι και λιγότεροι, θα κερδίσουν τόσο από τις αυξήσεις, όσο και από επιμέρους χρεώσεις.

Κοντά σε αυτά, υπάρχει και η κουβέντα στο υπουργικό συμβούλιο που θύμισε… 1985 και πληθωρισμό.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης προειδοποίησε ότι ο καφές θα φτάσει τα 5 ευρώ, θα διπλασιαστεί δηλαδή η τιμή του, ενώ το ίδιο ανήσυχοι εμφανίστηκαν οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός για τις αυξήσεις στις ζωοτροφές, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, για κύμα ανατιμήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back