ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Έχει υπερ-πανσέληνο απόψε

Εικόνα του άρθρου Έχει υπερ-πανσέληνο απόψε
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/07/2023, 22:40
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

To «Φεγγάρι του Ελαφιού», όπως ονομάζεται η σημερινή υπερ-πανσέληνος θα είναι ορατό σήμερα το βράδυ, Δευτέρα, 3 Ιουλίου. Tο φεγγάρι θα φαίνεται γεμάτο για τρεις συνεχόμενες ημέρες.

Η πανσέληνος του Ιουλίου είναι η τρίτη από τις τέσσερις της θερινής περιόδου του 2023, με την τέταρτη και τελευταία να είναι τον Αύγουστο.

Καθώς η ελλειπτική τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη αυξομειώνει την απόσταση μεταξύ των σωμάτων, υπερ-πανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μια πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης. 

Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο). Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερ-Σελήνη, σούπερ-Σελήνη ή υπερ-πανσέληνος, όροι που δεν είναι αστρονομικοί. Ο όρος, σύμφωνα με την NASA, εφευρέθηκε από τον αστρολόγο Ρίτσαρντ Νόλε το 1979.

Μια πανσέληνος στο περίγειο, καθώς είναι πιο κοντά σε μας, φαίνεται έως 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μια πανσέληνο στο απόγειο. Επίσης μια υπερ-πανσέληνος είναι περίπου 7% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μια μέση πανσέληνο.

Τα ονόματα των ολόγιομων φεγγαριών προέρχονται συνήθως από διάφορες φυλές ιθαγενών στην αμερικανική ήπειρο και σχετίζονται με τα φυσικά φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της εκάστοτε πανσελήνου.

Έτσι, η πανσέληνος του Ιουλίου ονομάζεται «Φεγγάρι του Ελαφιού», αφού κατά τη διάρκεια του Ιουλίου συνήθως τα κέρατα των αρσενικών ελαφιών βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back