ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision: Νίκησε η Ελβετία σε έναν πολιτικά φορτισμένο διαγωνισμό

Εικόνα του άρθρου Eurovision: Νίκησε η Ελβετία σε έναν πολιτικά φορτισμένο διαγωνισμό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/05/2024, 10:52
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Ελβετός τραγουδιστής Nemo με το «The Code» κέρδισε έναν χαοτικό και πολιτικά φορτισμένο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, που επισκιάστηκε από διαμάχες και αποδοκιμασίες για την παρουσία του Ισραήλ.

Η τυπικά χαρούμενη εκδήλωση κατέληξε σε αναταραχή τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι διοργανωτές στη διοργανώτρια χώρα Σουηδία προσπάθησαν και απέτυχαν να περιορίσουν την οργή που στρεφόταν κατά της αντιπροσωπείας του Ισραήλ.

Το Μάλμε φιλοξένησε τον διαγωνισμό για την 50ή επέτειο από το ξεκίνημα της Eurovision των ABBA, αλλά η εκδήλωση βρέθηκε γρήγορα αντιμέτωπη με πολιτικές αντιπαραθέσεις και η ένταση αυξήθηκε τις ώρες που οδήγησαν στον τελικό.

Οι διαδηλωτές δήλωσαν ότι η εκδήλωση «ξεπλένει» τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα, ο οποίος έχει σκοτώσει περισσότερους από 34.000 Παλαιστίνιους από τότε που ξεκίνησε μετά τις επιθέσεις της μαχητικής οργάνωσης κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Αλλά ο διοργανωτής, η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), υπερασπίστηκε την παρουσία του Ισραήλ και επέμεινε ότι ο διαγωνισμός είναι μη πολιτικός -ένα επιχείρημα που χάθηκε από τα γεγονότα καθώς καλλιτέχνες, ραδιοτηλεοπτικοί φορείς και οπαδοί συγκρούστηκαν για την παρουσία της Ισραηλινής τραγουδίστριας Έντεν Γκολάν.

Η 20χρονη Ισραηλινή, που τερμάτισε πέμπτη στον διαγωνισμό παρά τις εκκλήσεις των διαδηλωτών για μποϊκοτάζ της χώρας, αποδοκιμάστηκε από ορισμένα μέλη του κοινού κατά τη διάρκεια της εμφάνισής της, ενώ μερικοί γύρισαν την πλάτη τους ή έφυγαν από την αρένα, αλλά οι περισσότεροι παρευρισκόμενοι επευφημούσαν την ισραηλινή εμφάνιση. Υπήρξαν επίσης αποδοκιμασίες όταν παρουσιάστηκαν οι βαθμολογίες της ισραηλινής κριτικής επιτροπής.

Και έξω από την αρένα, η αστυνομία περικύκλωσε μια μικρή ομάδα διαδηλωτών, κρατώντας τους χωριστά από τα πλήθη που έφταναν για την εκδήλωση, καθώς φώναζαν «Ελεύθερη, ελεύθερη Παλαιστίνη!» και «Μποϊκοτάρετε τη Eurovision». Οι διαδηλωτές έκαναν λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμό, καθώς η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση απαγόρευσε στη Ρωσία να συμμετάσχει στη Eurovision το 2022 λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Λίγες ώρες πριν από τη διοργάνωση, αυτή οδηγήθηκε σε πρόσθετη αναταραχή όταν η EBU απέκλεισε τον Ολλανδό συμμετέχοντα για ένα περιστατικό στα παρασκήνια που αφορούσε μια γυναίκα μέλος του πληρώματος.

Είκοσι πέντε χώρες διαγωνίστηκαν στον τελικό μετά την αποβολή του Ολλανδού καλλιτέχνη Joost Klein νωρίτερα το Σάββατο λόγω καταγγελίας που υποβλήθηκε από μέλος του συνεργείου παραγωγής.

Οι ψήφοι των τηλεθεατών αποτελούσαν το μισό του τελικού αποτελέσματος του Σαββάτου, ενώ οι κριτικές επιτροπές από πέντε επαγγελματίες της μουσικής σε κάθε συμμετέχουσα χώρα αποτελούσαν το άλλο μισό.

Στον νικητή της Eurovision απονέμεται το επίσημο γυάλινο τρόπαιο του διαγωνισμού, το οποίο έχει σχήμα κλασικού, παλιομοδίτικου μικροφώνου, με αμμοβολή και ζωγραφισμένες λεπτομέρειες. Ο νικητής αναλαμβάνει επίσης τη διοργάνωση του διαγωνισμού την επόμενη χρονιά.

Ο Νέμο έσπασε το εύθραυστο βραβείο λίγο μετά την παραλαβή του, αλλά του δόθηκε ένα νέο για να το αντικαταστήσει.

«Δεν έσπασα μόνο τον κώδικα, έσπασα και το τρόπαιο», δήλωσε γελώντας ο Nemo στη συνέντευξη Τύπου μετά τη νίκη.

Η Ελλάδα

Η ελληνική συμμετοχή με τη Μαρίνα Σάττι και το «Zari» έλαβαν την 11η θέση με συνολικά 126 βαθμούς. και η Κύπρος τη Silia Kapsis και το «Liar» την 15η θέση με συνολικά 78 βαθμούς.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Κροατία με τον Baby Lasagna και το τραγούδι «Rim Tim Tagi Dim» που συγκέντρωσε 547 βαθμούς και στην τρίτη η Ουκρανία με τις Αlyona Αlyona και Jerry Heil που ερμήνευσαν το «Teresa & Maria», να φτάνουν τους 453. Την πεντάδα συμπλήρωσαν η Γαλλία και το Ισραήλ με 445 και 375 βαθμούς αντίστοιχα.

Με πληροφορίες από CNN, Reuters. Φωτογραφία: Sarah Louise Bennett/EBU



ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back