ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision: Αποκλεισμοί, διαδηλώσεις και χάος πριν τον τελικό

Εικόνα του άρθρου Eurovision: Αποκλεισμοί, διαδηλώσεις και χάος πριν τον τελικό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/05/2024, 20:59
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision βιώνει μια χαοτική προετοιμασία λίγο τον μεγάλο τελικό του Σαββάτου. Η ολλανδική συμμετοχή αποκλείστηκε, μια άλλη αποσύρθηκε από τις πρόβες και μια τρίτη παραβίασε τους κανόνες με μια ομιλία επί σκηνής, ζητώντας ειρήνη.

Το δράμα εκτυλίσσεται λεπτό προς λεπτό με φόντο τις διαμαρτυρίες για τη συμμετοχή του Ισραήλ στο σόου.

Είχε προηγηθεί η Αλεσάντρα Μέλε, η Νορβηγίδα τραγουδίστρια που επρόκειτο να απονείμει τους βαθμούς της Νορβηγίας κατά τη διάρκεια του τελικού της Eurovision το βράδυ του Σαββάτου, να αποσυρθεί.

Η Μέλε επικαλέστηκε μια φλεγόμενη κατάσταση που επισκίασε το φετινό μουσικό φεστιβάλ στο Μάλμε της Σουηδίας.

Σε μια ανάρτηση στο Instagram που δημοσίευσε το Σάββατο, ανέφερε: «Ενωμένοι από τη μουσική είναι το σύνθημα της Eurovision και ο λόγος για τον οποίο κάνω μουσική - για να ενώσω τους ανθρώπους. Αλλά αυτή τη στιγμή, είναι κενές λέξεις. Μια γενοκτονία λαμβάνει χώρα. Ελευθερώστε την Παλαιστίνη».

Το Bambie Thug από την Ιρλανδία, είχε ζητήσει νωρίτερα από τους διοργανωτές να ασχοληθούν με τα σχόλια που έγιναν στην ισραηλινή τηλεόραση πριν από την εμφάνισή της στον ημιτελικό της Τρίτης, μετέδωσε το ιρλανδικό RTE.

Είπε ότι τα σχόλια παραβίαζαν τους κανόνες της Eurovision και ότι το Ισραήλ δεν θα πρέπει πλέον να συμμετέχει στον διαγωνισμό.

Τα σχόλια του Bambie Thug έρχονται μετά την απόφαση των διοργανωτών της Eurovision να διώξουν τον Ολλανδό τραγουδιστή το Σάββατο λόγω διαμάχης για ένα «περιστατικό», υποστηρίζοντας ότι η απόφασή τους δεν αφορούσε κανέναν άλλο καλλιτέχνη ή μέλος της αντιπροσωπείας.

Η EBU ξεκίνησε έρευνα για τον Ολλανδό τραγουδιστή Γιόουστ Κλάιν την Παρασκευή, αφού ακούστηκε να ζητά από τη διαγωνιζόμενη του Ισραήλ Έντεν Γκολάν να δικαιολογήσει τη συμμετοχή της σε συνέντευξη Τύπου εν μέσω του εντατικοποιημένου πολέμου του Τελ Αβίβ στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

Ωστόσο, η EBU υποστήριξε ότι η απόφασή της να αποκλείσει τον Κλάιν προήλθε από τις φερόμενες λεκτικές απειλές του προς μια γυναίκα εργαζόμενη στην παραγωγή στο χώρο διεξαγωγής της εκδήλωσης στο Μάλμε το βράδυ της Πέμπτης.

Ο Γάλλος καλλιτέχνης Σλιμάν χρησιμοποίησε την πρόβα ως ευκαιρία για να κάνει μια μικρή έκκληση ειρήνης από τη σκηνή. Τελείωσε το τραγούδι πριν από το τελευταίο ρεφρέν, λέγοντας: «Πρέπει να ενωθούμε με τη μουσική. Αυτό είναι για την αγάπη και την ειρήνη, σας ευχαριστώ πολύ Ευρώπη!». 

Νωρίτερα το Σάββατο, δεκάδες χιλιάδες φιλοπαλαιστινιακοί διαδηλωτές διαδήλωσαν στο Μάλμε για να διαμαρτυρηθούν για τη συμμετοχή του Ισραήλ στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision.

Οι διαδηλωτές που κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες άναψαν καπνογόνα στα χρώματα της παλαιστινιακής σημαίας, φωνάζοντας «Από το ποτάμι μέχρι τη θάλασσα, η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη» και «Το Ισραήλ είναι κράτος τρόμου», ενώ ζήτησαν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Τον Μάρτιο, η EBU, η οποία διοργανώνει την εκδήλωση, επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της Ισραηλινής Έντεν Γκολάν, παρά τις παγκόσμιες εκκλήσεις για την απομάκρυνσή της εν μέσω της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα.

Ένα βίντεο από την πρόβα της Παρασκευής το βράδυ στο Μάλμε εμφανίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο δείχνει δυνατές και παρατεταμένες αποδοκιμασίες από άλλους όταν η Γκολάν ανέβηκε στη σκηνή.

Η EBU αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να εμποδίσει τους διαγωνιζόμενους, τους καλλιτέχνες και τους οπαδούς να επιδεικνύουν παλαιστινιακές σημαίες και φιλοπαλαιστινιακά σύμβολα κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.

Η EBU δήλωσε ότι όσοι προσπαθήσουν να εισέλθουν στην αρένα του Μάλμε με παλαιστινιακή σημαία ή πανό που περιέχει πολιτικό μήνυμα θα σταματήσουν και οι σημαίες ή τα πανό τους θα αφαιρεθούν, σύμφωνα με την εφημερίδα Goteborgs-Posten.

Η Ρωσία αποκλείστηκε το 2022 από τη Eurovision στην Ιταλία, αφού η Φινλανδία απείλησε να αποσύρει τον ερμηνευτή της εκτός αν απαγορευτεί λόγω της απόφασης της Μόσχας να διεξάγει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία εκείνη τη χρονιά.

Φωτογραφία: Η σκηνή του 68ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision με το κεντρική σύνθημα "Ενωμένοι από τη μουσική"/Peppe Andersson/eurovision.tv


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back