ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Υπάρχει συμφωνία, επιστρέφουν οι θεσμοί

Εικόνα του άρθρου Eurogroup: Υπάρχει συμφωνία, επιστρέφουν οι θεσμοί
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/04/2017, 17:23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία για τα κεντρικά ζητήματα των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ σύμφωνα με τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, απομένουν οι «τελικές πινελιές για την οριστική συμφωνία».

Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε ένα πακέτο μέτρο μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ, από το οποίο το 1% αφορά σε περικοπές που θα γίνουν το 2019 στο συνταξιοδοτικό και το άλλο 1% αφορά το 2020 με αλλαγές στον Φόρο Εισοδήματος.

Ο πρόεδρος του Eurogroup διαβεβαίωσε ότι, «οι θεσμοί θα επιστρέψουν το συντομότερο στην Ελλάδα για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες». Όπως διευκρίνισε «οι θεσμοί είναι αυτοί που θα επιλέξουν την κατάλληλη στιγμή, ώστε να επιστρέψουν στην ελληνική πρωτεύουσα». Σημείωσε μάλιστα, ότι «δεν υπάρχει κάποιος σημαντικός λόγος γιατί να μην επιστρέψουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

«Πρέπει να βάλουμε τις τελικές πινελιές στην οριστική συμφωνία. Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 ξεπέρασε τους στόχους. Είμαι πεπεισμένος ότι, μπορούμε να τερματίσουμε την αβεβαιότητα που υπάρχει ως δαμόκλειος σπάθη στην ελληνική οικονομία», επεσήμανε από την πλευρά του ο κ. Μοσκοβισί.


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ

Τι επόμενες εβδομάδες αναμένεται να νομοθετηθούν τα αρνητικά μέτρα σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και θα ισχύουν έτσι και αλλιώς και τα θετικά μέτρα θα νομοθετηθούν επίσης τώρα και θα υπάρξουν αν είμαστε εντός των στόχων.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για ένα πακέτο θετικών μέτρων που θα φτάνει τα 1,8 δισ. και που θα αντιμετωπίζει την παιδική φτώχεια το πρόβλημα της στέγασης, τα προβλήματα νέας γενιάς για απασχόληση με μέτρα και ενέργειες που θα συμβιβάζονται με την ανάπτυξη, συμβολή συνταξιούχων στα φάρμακα και ένα άλλο πακέτο, το αναπτυξιακό. Θα υπάρξουν αλλαγές στους φόρους και τον ΕΝΦΙΑ και στον φόρο εισοδήματος το 2020. 

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι δημιουργείται η βάση για ένα κοινωνικό πακέτο στην Ελλάδα. Δεν θα υπάρχουν ομαδικές απολύσεις και θα αρχίσουν οι συλλογικές συμβάσεις το Σεπτέμβριο του 2018 που θα προσεγγίζουν την πραγματικότητα, υπογράμμισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back