Συντακτης: Γιώργος Πατέλης
Δημοσιευση: 23-05-2017, 00:41
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς συμφωνία για το χρέος, ολοκληρώθηκε πριν από λίγο το Eurogroup. Κι αυτό εξαιτίας των διαφωνιών μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ. Το αδιέξοδο προκλήθηκε λόγω των διαφωνιών για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2022.

Το θέμα του χρέους παραπέμπεται στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 15 Ιουνίου. 

Δεν καταλήξαμε σε συμφωνία αλλά σημειώσαμε σημαντική πρόοδο. Πολύ καλή βάση για συμφωνία στις 15 Ιουνίου, τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί, ενώ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι "είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη δουλειά προκειμένου να προσπαθήσουμε να φτάσουμε σε οριστική συμφωνία στο επόμενο Eurogroup". Είπε επίσης ότι το ΔΝΤ περιμένει την έκβαση των τελευταίων συζητήσεων για το χρέος τον Ιούνιο, πριν αποφασίσει εάν θα ενταχθεί στο πρόγραμμα διάσωσης. Πάντως, όπως επεσήμανε ο κ. Ντέισελμπλουμ, οι τελικές αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι "είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τις εκταμιεύσεις μόλις υπάρξει πλήρης συμφωνία".


ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΟΥEUROGROUP

«Το Eurogroup διεξήγαγε μια εις βάθος συζήτηση σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, αλλά δεν κατέληξε σε συνολική συμφωνία. Οι εργασίες θα συνεχιστούν τις προσεχείς εβδομάδες στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2016, προκειμένου να επιτευχθεί οριστική συμφωνία κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Αυτό περιλαμβάνει μια φιλόδοξη και οικονομικά υγιή μεσοπρόθεσμη πορεία πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα» σημειώνεται στο ανακοινωθέν του Eurogroup της 22ης Μαίου.

Επίσης, το Eurogroup χαιρετίζει την προκαταρκτική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών σχετικά το σύνολο των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που θα στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και επισημαίνει πως η συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

«Τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που έχουν θεσπιστεί από την Ελλάδα καλύπτουν τομείς όπως οι συντάξεις, ο φόρος εισοδήματος, η αγορά εργασίας και ο ενεργειακός τομέας. Πρέπει να υποστηρίξουν τη φιλική προς την ανάπτυξη επανεξισορρόπηση της οικονομίας και να καταστήσουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας πιο ισχυρή. Το Eurogroup κάλεσε τους θεσμούς από κοινού με την Ελλάδα και τρίτα μέρη να υποστηρίξουν μια ολική στρατηγική ενίσχυσης της ανάπτυξης», καταλήγει το ανακοινωθέν. 


200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
kaissa 2