Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Euractiv: «Ο εισαγγελέας παρεμπόδισε την ΑΔΑΕ»

Εικόνα του άρθρου Euractiv: «Ο εισαγγελέας παρεμπόδισε την ΑΔΑΕ»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/12/2022, 20:24
ΕΛΛΑΔΑ

Το Euractiv, στην αγγλική του έκδοση, δίνει συνέχεια στο predatorgate, το σκάνδαλο παρακολουθήσεων που βαραίνει την ελληνική κυβέρνηση, αναφέροντας τα εξής: ότι σύμφωνα με πηγές του,  ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος (διαγραμμένος της ΝΔ) και ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, οι οποίοι έπεσαν θύματα παρακολουθήσεων, προσέφυγαν στην ΑΔΑΕ. Η ανεξάρτητη αρχή θέλησε να ερευνήσει τις καταγγελίες τους και επιβεβαίωσε ότι τους δύο άνδρες παρακολουθούσαν μυστικές υπηρεσίες.

Πιο ενδιαφέρουσα ακόμα, είναι η εξής αναφορά του ρεπορτάζ: ότι η ΑΔΑΕ συνάντησε σημαντικά προβλήματα στην έρευνα, λέγοντας ότι «ο εισαγγελέας του ελληνικού ανώτατου δικαστηρίου, φέρεται να προσπάθησε να μπλοκάρει τον έλεγχο, λέγοντας ότι ήταν παράνομος».

Το Euractiv εκθέτει ακόμα περισσότερο τις ελληνικές αρχές, που συχνά κατηγορήθηκαν ότι φέρουν προσκόμματα στις έρευνες: «

Αρκετές πηγές επιβεβαίωσαν ότι ο νομικός σύμβουλος της (σ.σ. τηλεφωνικής) εταιρείας, μετά από συνεννόηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο, επιχείρησε να σταματήσει τον έλεγχο αμφισβητώντας την αρμοδιότητα της αρχής. Οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ αντέδρασαν επικαλούμενοι τη συνταγματική τους εξουσία και επέμειναν στον έλεγχο. Η εταιρεία τους ενημέρωσε ότι θα επικοινωνήσει με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο για οδηγίες. Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ ενημερώθηκαν ότι η διαδικασία ήταν παράνομη. Η εταιρεία, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ζήτησε γραπτή γνωμάτευση από τον εισαγγελέα, την οποία αυτός φέρεται να αρνήθηκε».

Η αποκάλυψη του Euractiv, εφόσον επιβεβαιωθεί, είναι σοβαρότατη.

Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης , κατά τη συνήθη του τακτική, δεν απάντησε στο δημοσίευμα, αλλά στη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ λέγοντας ότι «η σταθερή και καθαρή θέση μας είναι ότι η ελληνική Δικαιοσύνη, την οποία στηρίζουμε και εμπιστευόμαστε, με την αμέριστη συνδρομή των δημοσίων αρχών, έχει αναλάβει ήδη τη διερεύνηση για τα λογισμικά παρακολούθησης και ζητημάτων που άπτονται της λειτουργίας της ΕΥΠ».  Βέβαια, το δημοσίευμα ελέγχει ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο η έδρασε η ελληνική δικαιοσύνη…

Ο ΣΥΡΙΖΑ νωρίτερα, ανέφερε: «Μετά την επιβεβαιωμένη παρακολούθηση Χατζηδάκη, πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ της εκτροπής Μητσοτάκη, που οφείλει επιτέλους να απαντήσει στον ελληνικό λαό, χωρίς να το βάζει στα πόδια όπως τη περασμένη εβδομάδα στη Βουλή: Ποιος ο λόγος εθνικής ασφάλειας για τον οποίο, διαπιστωμένα πλέον, παρακολουθούσε έναν ακόμη ευρωβουλευτή και έναν ακόμη δημοσιογράφο;

Απαντήσεις ωστόσο οφείλουν και οι ταγοί της Δικαιοσύνης. Γιατί και πόσες φορές η Εισαγγελέας της ΕΥΠ, κα Βλάχου υπέγραψε τις διατάξεις παρακολούθησης; Πως είναι δυνατόν η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αντί να σπεύδει η ίδια για έρευνα στους παρόχους, να φέρεται να εμποδίζει την έρευνα από την συνταγματικά αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή;».

Το ΠΑΣΟΚ σχολίασε ως εξής: «Είναι πράγματι φιλότιμη η προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου να βαφτίσει το ψάρι κρέας και να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Αντί να επαναλαμβάνει, όμως, τα ίδια πολιτικάντικα επιχειρήματα, τον καλούμε να πάρει θέση δημόσια για τη φερόμενη παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, στην έρευνα που διεξήγαγε η ΑΔΑΕ μετά τα αιτήματα του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου».

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back