Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ «ΤΥΠΟ»

«Έτσι αθόρυβα παίζει με μια νεροσταγόνα»…

Εικόνα του άρθρου «Έτσι αθόρυβα παίζει με μια νεροσταγόνα»…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/04/2018, 02:19
ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ «ΤΥΠΟ»

Η Αγγελική Ντίνου γράφει για τη γενική πρόβα της εκδήλωσης παρουσίασης του βιβλίου ποίησης «Poeme Ποιήματα» της Γιώτας Παρθενίου η οποία έγινε χτες το βράδυ στη «Σκάλα»:

Μια ανοιξιάτικη βραδιά, που μύριζε «κομμένη φτέρη και μοσχοκύδωνο», φάνηκε να συνάδει με την ποιητική εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου της Γιώτας Παρθενίου «Poeme Ποιήματα» που έγινε την Τετάρτη βράδυ στο καφέ μπαρ «Σκάλα», στην πόλη μας. Σε μια γενική πρόβα, η Γιώτα Παρθενίου άνοιξε «θύρες και… καμπανούλες με το κρύσταλλο» των ποιημάτων της, στον υποβλητικά φωτισμένο χώρο της «Σκάλας».  Με τους ηθοποιούς Βασίλη Σιάφη και Γιολάντα Καπέρδα να απαγγέλουν αποσπάσματα από τη συλλογή της, ο χώρος «γέμισε λέξεις» που «σκαρφάλωσαν στα πόδια, στους μηρούς» μας. Που τις πήραν οι μουσικοί, Γεράσιμος Λώλης και Ιωάννης Ντακούμης, τις έντυσαν με νότες και τις σκόρπισαν γύρω μας.

Η μικροκαμωμένη Γιαννιώτισσα κουβαλάει με τα χέρια της που «δε λαθεύουν που έχουν μιαν άλλη μνήμη», την ιστορία του τόπου μας, τις εικόνες της πόλης μας, σε ξένες χώρες -Ιταλία, Ρουμανία, Αλβανία, Πολωνία- όπου το έργο της έχει μεταφραστεί. Με τα ποιήματά της αναζητάει την επικοινωνία, προτείνει διεξόδους, κλείνει το μάτι στην ανατροπή και φλερτάρει με τη νοσταλγία,  πάντα με την καλοπροαίρετη διάθεση ενός παιδιού που «έτσι αθόρυβα παίζει με μια νεροσταγόνα».


Και μια απαραίτητη σημείωση:

Μετά τη γενική πρόβα, ακολουθεί η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου την Κυριακή 22 Απριλίου, στις 21:00, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής», στα παλιά σφαγεία. Τη διοργάνωση έχουν αναλάβει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, η Εταιρεία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, οι Εκδόσεις «Ομόνοια» (Βουκουρέστι Ρουμανίας) και η Θεατρική Συμπαιγνία. Το ποιητικό έργο θα παρουσιάσουν ο ηθοποιός Βασίλης Σιάφης («Λάμψη και Φως. Οι Ποιητικές συνθέσεις της Γιώτας Παρθενίου»), ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απόστολος Παπαϊωάννου, και ο συγγραφέας και καθηγητής Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου AL.I.CUZA Ιασίου Ρουμανίας Valeriou Mardare. Απαγγέλλουν οι ηθοποιοί Γιολάντα Καπέρδα και Βασίλης Σιάφης και η Γιώτα Παρθενίου. Βιολί ο Γεράσιμος Λώλης και πιάνο ο Ιωάννης Ντακούμης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back