Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Έτοιμοι για το συλλαλητήριο

Εικόνα του άρθρου Έτοιμοι για το συλλαλητήριο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/05/2018, 17:30
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Έτοιμες είναι οι πρωτοβουλίες κατά των ερευνών-εξορύξεων στην Ήπειρο, για τη συγκέντρωση της 1ης Ιουνίου στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων, στις 18.00.

Είναι ίσως η πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα που μια κινητοποίηση συγκεντρώνει τόσο ευρείες δυνάμεις και πρωτοβουλίες. Σήμερα, έδωσαν συνεντεύξεις Τύπου τόσο η Αριστερή Παρέμβαση Ηπείρου, όσο και η Πρωτοβουλία που έχει σχηματιστεί, στην οποία συμμετέχουν μεμονωμένοι πολίτες, αυτοδιοικητικές παρατάξεις κ.λπ.

«Πολυεθνικές εταιρίες αναζητούν αποθέματα, από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, χωρίς να λογοδοτούν» τόνισε ο Βασίλης Καφαράκης, δημοτικός σύμβουλος με τη ΔΡΑΣΥ στα Γιάννενα. «Δεν πρόκειται να λυθεί κάποιο πρόβλημα όμως» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι αυτού του τύπου οι έρευνες δεν έχουν αποτελέσματα «προς όφελος των πολλών». Κατέληξε τονίζοντας «δεν πρέπει να γίνουν εξορύξεις».

Ο Βασίλης Παπιγκιώτης, μέλος της πρωτοβουλίας, μίλησε για «τρεις μύθους»: 

Για την ενεργειακή αυτάρκεια, με την οποία τόνισε ότι συμφωνεί, αλλά πρόσθεσε ότι τα τυχόν αποθέματα θα τα εκμεταλλευτεί μια ιδιωτική εταιρία και όχι το δημόσιο. 

Για τον κίνδυνο του περιβάλλοντος, λέγοντας πως «αν δεν καταστραφεί η περιοχή από τις εξορύξεις, θα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία» και τέλος. 

Για την ανεργία, τονίζοντας ότι «το φαινόμενο εντείνεται σε περιοχές με εξορύξεις και δεν μειώνεται και αυτό συμβαίνει γιατί οι εξορύξεις είναι ‘μονοκαλλιέργεια’ που γίνεται εις βάρος άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων».

Τέλος, η Αγγελική Γκρέμου, κάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο, λέγοντας ότι «τον περασμένο Σεπτέμβριο ήμασταν μόλις δέκα άτομα, τώρα έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο δίκτυο κατά των εξορύξεων». Αύριο θα είναι παρούσες στα Γιάννενα όλες οι πρωτοβουλίες της Ηπείρου, καθώς και η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία. «Πρέπει να διασφαλίσουμε την καλύτερη ζωή για μας και τα παιδιά μας» τόνισε χαρακτηριστικά.


Η ΑΡΠΗ-ΑΡΠΙ καλεί και αυτή στο συλλαλητήριο, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Παίρνοντας υπόψη  αντίστοιχες «επενδύσεις» σε όλο τον κόσμο, βλέπουμε ότι αυτό που έχουν αφήσει πίσω τους είναι τεράστιες οικολογικές καταστροφές, λαούς ρημαγμένους, διαλυμένους και φτωχότερους λόγω των ‘επενδύσεων’. Αυτή είναι η ανάπτυξη και οι επενδύσεις που μας πουλάνε». 

Ο επικεφαλής της Αριστερής Παρέμβασης στα Γιάννενα, Χρήστος Πατσούρας, πρόσθεσε ότι «επανέρχεται η εξόρυξη υδρογονανθράκων ως ‘εθνικό συμφέρον’ και την ίδια στιγμή κάθε ήπια μορφή ενέργειας είναι πανάκριβη , γιατί την εκμετάλλευσή της την έχουν και πάλι οι πολυεθνικές και το μεγάλο κεφάλαιο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όλο το μνημονιακό μπλοκ ενώ μειώνουν και υπερφορολογούν το πετρέλαιο θέρμανσης προσπαθούν να μας πείσουν ότι αν βρεθεί πετρέλαιο, θα πηγαίνουμε με τα μπιτόνια να γεμίζουμε τον καυστήρα του καλοριφέρ».




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back