ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Έτοιμο το κέντρο αναφοράς για τον κοροναϊό

Εικόνα του άρθρου Έτοιμο το κέντρο αναφοράς για τον κοροναϊό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/03/2020, 12:53
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τη λειτουργία του κέντρου αναφοράς για τον 2019-nCoV ξεκίνησε το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Τα δείγματα από «ύποπτα» κρούσματα σε κοροναϊό δεν θα στέλνονται πια σε εργαστήρια στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη –κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχει άμεση απάντηση. Το κέντρο αναφοράς φιλοξενείται σε εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, το εργαστήριο θα δέχεται δείγματα αποκλειστικά και μόνο από νοσοκομεία της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας της Βορειοδυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων. Ήδη τα αντίστοιχα νοσοκομεία έχουν ενημερωθεί υπηρεσιακά για τον κανονισμό λειτουργίας του εργαστηρίου και τη διαδικασία αποστολής και διαχείρισης των δειγμάτων. «Η θετική αυτή εξέλιξη διευκολύνει ιδιαίτερα τα νοσοκομεία της Περιοχής στη διαχείριση και νοσηλεία των περιστατικών» τονίζεται στην ανακοίνωση. 

Ωστόσο για την καλύτερη λειτουργία του εργαστηρίου, απαιτείται κι άλλο επιστημονικό προσωπικό. «Η ενίσχυση της στελέχωσης με επιστημονικό προσωπικό που ζητήθηκε από τη διοίκηση, θα επιτρέψει τη λειτουργία του εργαστηρίου σε δύο βάρδιες καθώς και το σαββατοκύριακο» υπογραμμίζεται. Η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ευχαριστεί στην ανακοίνωσή της ευχαριστεί την υπεύθυνη του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας, την αναπληρώτρια καθηγήτρια Κωνσταντίνα Γκαρτζονίκα «για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλε μαζί με τους συνεργάτες της στο Νοσοκομείο και το Πανεπιστήμιο για την άμεση οικοδόμηση και λειτουργία της δομής αυτής». 

Ευχαριστίες απευθύνει και στην Περιφέρεια Ηπείρου και την 6η ΥΠΕ για την άμεση ανταπόκριση και στήριξη της προσπάθειας. Η Περιφέρεια Ηπείρου διέθεσε πίστωση για την προμήθεια του μηχανήματος Real Time PCR’’- μέσω έκτακτης επιχορήγησης για την αντιμετώπιση του κοροναϊού από το υπουργείο Εσωτερικών.

Πέραν του επιπρόσθετου προσωπικού που χρειάζεται για την ολημερίς λειτουργία του εργαστηρίου, όπως απαιτούν δυστυχώς οι συνθήκες, εξίσου απαραίτητη είναι και η εξασφάλιση της συνεχούς παροχής αντιδραστηρίων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back