ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ethnofest με τα ιερά δάση Ζαγορίου

Εικόνα του άρθρου Ethnofest με τα ιερά δάση Ζαγορίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/11/2020, 15:32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθήνας (Ethnofest), που «τρέχει» διαδικτυακά έως τις 6 Δεκεμβρίου, φιλοξενεί  φέτος… τα ιερά δάση του Ζαγορίου. Στο πλαίσιο της ενότητας «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Πολιτισμικό Τοπίο και Πολιτιστική Κληρονομιά» προβάλλονται δύο ταινίες, ενώ αύριο Κυριακή , 29 Νοεμβρίου, στις 11 το πρωί θα γίνει ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση για την έννοια του πολιτισμικού τοπίου.

Τα ιερά δάση του Ζαγορίου και της Κόνιτσας είναι ενταγμένα από το 2015 στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Τα ιερά δάση είναι τόποι που συνδέονται με απαγορεύσεις κοπής και κυρίως με τον φόβο ότι η κοπή των δέντρων τους μπορεί να επιφέρει τιμωρίες υπερφυσικού χαρακτήρα στους παραβάτες. Σήμερα, οι τόποι αυτοί αντιμετωπίζονται ως τόποι ιδιαίτερης βιοπολιτισμικής αξίας.

Στις ταινίες που προβάλλονται από το Ethnofest,  παρουσιάζονται τέτοιοι τόποι όπως το ιερό δάσος του Αγίου Νικολάου Βίτσας και το ιερό δάσος της Αγίας Παρασκευής στη Βωβούσα.

Η πρώτη ταινία έχει τίτλο «Ιερά Δάση Ζαγορίου» σε σκηνοθεσία Κώστα Βρακά (μπορείτε να βρείτε την ταινία εδώ) και η δεύτερη έχει τίτλο «St. Viniri-Το Ιερό Δάσος» της Κωνσταντίνας Μεσσήνης. (μπορείτε να βρείτε την ταινία εδώ).

Στο πλαίσιο της ενότητας, αύριο στις 11 διοργανώνεται και η ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση με καλεσμένους ομιλητές: τη Βίλλυ Φωτοπούλου, διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, τη Θεανώ Σ. Τερκενλή, καθηγήτρια Πολιτισμικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, την Καλλιόπη Στάρα, ερευνήτρια Πολιτισμικής Οικολογίας και διδάσκουσα στο Τμήμα Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τον νομικό Γιάννη Παπαδημητρίου, και τον Γιώργο Δημητρόπουλο, χωροτάκτη-πολεοδόμο από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA).

Η συζήτηση θα μεταδοθεί και μέσω των social media του Ethnofest (YouTube, Facebook).


*Φωτογραφία: Στην Κόνιτσα, πάνω από το Παλιοσέλι, σε έναν «δρόμο» με προορισμό ένα ξωκλήσι στο δάσος

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back