ΕΛΛΑΔΑ

ΕΣΡ: Σήμερα η Διάσκεψη των Προέδρων

Εικόνα του άρθρου ΕΣΡ: Σήμερα η Διάσκεψη των Προέδρων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/11/2016, 13:00
ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα Πέμπτη συνεδριάζει η Διάσκεψη των Προέδρων σε μια ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

«Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Η ΝΔ οφείλει να ανταποκριθεί στο συνταγματικό της καθήκον...» δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς με αφορμή τη συνεδρίαση. 

«Υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων και τη διαφαινόμενη απόφαση του ΣτΕ η Βουλή μετέφερε στο ΕΣΡ όλες τις αρμοδιότητες που αφορούν τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Η ΝΔ οφείλει να ανταποκριθεί στο συνταγματικό της καθήκον όπως έχουν κάνει ήδη Κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης» τονίζει στην ανακοίνωση ο κ. Παππάς.

Την ίδια ώρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμμένει στη συνολική απόσυρση του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, θέτοντας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τρεις προϋποθέσεις: 

  • Την πλήρη δέσμευση της κυβέρνησης για κατάργηση άρθρου 2Α του νόμου Παππά.
  • Τη δέσμευση για κατάργηση της αυθαίρετης, όπως τόνισαν πρόβλεψης περί τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών και τέλος 
  • Τη συγκρότηση ενός Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, με προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους, που θα τυγχάνουν της ευρύτερης αποδοχής και θα μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους.

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε για σημαντικές πρωτοβουλίες του κόμματος του οι οποίες αναγκάζουν σε αναδίπλωση κυβέρνηση-αξιωματική αντιπολίτευση. Ειδικότερα ο κ. Λοβέρδος απαντώντας σε στελέχη της ΝΔ για το ΕΣΡ είπε ότι με τη στάση τους υιοθετούν τη γραμμή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και συμπλήρωσε: «Έγινε σαφές από τη σημερινή συνέντευξη της ΝΔ για το ΕΣΡ, πως αν και ‘απορούν με τη στάση του ΠΑΣΟΚ’, υιοθετούν ουσιαστικά την γραμμή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Τους αναγκάζουμε τόσο αυτούς, όσο και τους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, σε αναδίπλωση».


ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ

Συναίνεση της ΝΔ στη συγκρότηση του Εθνικού Συμβούλιου Ραδιοτηλεόρασης ζητά το 73% των πολιτών σύμφωνα με έρευνα της Alco για το News247.

Ακόμη το 50% συμφωνεί με την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των καναλιών με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και ανάλογο τίμημα, μέχρι να γίνει ο διαγωνισμός από το ΕΣΡ. 

Για το δικαίωμα κριτικής στις αποφάσεις της δικαιοσύνης 3 στους 4 πολίτες πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να κρίνουν τις αποφάσεις της και η μεγάλη πλειοψηφία, 64%, εκτιμά ότι η δικαιοσύνη δεν λειτουργεί ξεκομμένη από την κοινωνική πραγματικότητα, αλλά μέσα σε αυτή, από την οποία και επηρεάζεται. 

«Πρώτο και πολύ σημαντικό, συμπέρασμα της έρευνας είναι η επιθυμία , προτροπή , απαίτηση για συναίνεση στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Είναι προφανές ότι, μετά και την απόφαση του ΣτΕ, η κοινωνία επιθυμεί να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η διαδικασία που οδηγεί στην αδειοδότηση των καναλιών. Ζητά λοιπόν αυτό να γίνει με τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς να υπάρχουν όροι και προαπαιτούμενα. 

Η επιθυμία για ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, επιβεβαιώνεται και από την θετική στάση σε σχέση με την πρόθεση έκδοσης βεβαιώσεων λειτουργία των καναλιών, μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός από του ΕΣΡ», εκτιμά για την έρευνα ο διευθύνων σύμβουλος της ALCO Κώστας Παναγόπουλος. 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 7 με 9 Νοεμβρίου 2016 σε πανελλαδικό δείγμα 1000 ατόμων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back