Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΣΡ: Άλλη μια διάσκεψη χωρίς αποτέλεσμα

Εικόνα του άρθρου ΕΣΡ: Άλλη μια διάσκεψη χωρίς αποτέλεσμα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/10/2016, 21:23
ΕΛΛΑΔΑ

Άγονη απέβη και η σημερινή προσπάθεια του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση να συγκροτηθεί ΕΣΡ από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Μετά από μια δίωρη συνεδρίαση που δεν χαρακτηρίστηκε από το πολεμικό κλίμα που πολλοί προέβλεπαν, ο Νίκος Βούτσης έθεσε σε ψηφοφορία την πρότασή του, αν και ήταν ήδη σαφές από τις τοποθετήσεις των κομμάτων, ότι αυτή ψηφοφορία δεν θα εξασφαλίσει τη συναίνεση των 4/5 που επιβάλλει το Σύνταγμα. 

Η πρόταση του προέδρου της Βουλής ψηφίστηκε από 12 βουλευτές (11 του ΣΥΡΙΖΑ και 1 από τους ΑΝΕΛ), καταψηφίστηκε από 4 βουλευτές (3 της ΝΔ και 1 της ΧΑ) και πήρε 7 «παρών». Μολονότι πάντως η πρόταση δεν συγκέντρωσε τα 4/5, κάποιοι από τους βουλευτές που δεν έδωσαν θετική ψήφο, επισήμαναν ότι η στάση τους δεν σχετίζεται με τα πρόσωπα που προτείνονται για το ΕΣΡ.

Ο πρόεδρος της Βουλής εξήγησε το σκεπτικό με το οποίο δεν είναι δυνατό να γίνει αποδεκτό το αίτημα αναβολής που είχε προβληθεί από κόμματα της αντιπολίτευσης, της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού.

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στη Διάσκεψη των Προέδρων δηλαδή, Νίκος Βούτσης, Τάσος Κουράκης, Γιώργος Βαρεμένος, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Χρήστος Μαντάς, Κώστας Γαβρόγλου, Κώστας Δουζίνας, Μάκης Μπαλαούρας, Νίκος Μανιός, Αντώνης Συρίγος, Χαρά Καφαντάρη και ο Βασίλης Κόκκαλης των Ανεξάρτητων Ελλήνων. 

Η βασική θέση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ συμπυκνώνεται στην άποψη ότι δεν υπάρχει συσχετισμός ανάμεσα στην απόφαση που θα βγει από το ΣτΕ και στη συγκρότηση του ΕΣΡ που θα έπρεπε ήδη να έχει συγκροτηθεί και πως η στάση της ΝΔ είναι μια στάση του «όχι σε όλα».

Η ΝΔ (Νίκος Δένδιας, Νικήτας Κακλαμάνης και Ι. Τραγάκης) καταψήφισε την πρόταση του προέδρου της Βουλής, με τον Νίκο Δένδια να υπογραμμίζει ότι «η ΝΔ διατηρεί ως θέση την απόσυρση του νόμου Παππά, με βάση την αντίληψή της για τη αντισυνταγματικότητα του νόμου για την οποία θα έχουμε εντός των επομένων ημερών απόφανση του ΣτΕ». 

Την πρόταση του προέδρου της Βουλής καταψήφισε και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς.

«Παρών» ψήφισαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος και Δημήτρης Κρεμαστινός. Ο Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε πάντως για θετική αξιολόγηση του περιεχομένου της πρότασης του προέδρου της Βουλής, η οποία όμως σήμερα δεν προχωράει επειδή «υπάρχει θεσμικό θέμα». «Δεν θέλουμε η ψήφος μας να θεωρηθεί ως αρνητική στάση στα πρόσωπα», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Παρών» ψήφισαν και οι βουλευτές του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης και Σπύρος Λυκούδης, με τον δεύτερο να διευκρινίζει ότι «δεν καταψηφίζει την πρόταση του προέδρου της Βουλής» αλλά δηλώνει «παρών» επειδή δεν έγινε αποδεκτό το αίτημα της αναβολή για την απεμπλοκή.

«Παρών», όχι λόγω συγκυρίας, αλλά επειδή είναι η πάγια θέση του ΚΚΕ απέναντι στο ζήτημα των ανεξάρτητων αρχών δήλωσαν ο Θανάσης Παφίλης και ο Γιώργος Λαμπρούλης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back