Oikonomou pisoi
ΘΕΑΤΡΟ

Εσείς θέλετε μια μωβ ομπρέλα;

Εικόνα του άρθρου Εσείς θέλετε μια μωβ ομπρέλα;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/11/2018, 23:43
ΘΕΑΤΡΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

-«Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν»

-«Ωραία, θα έχουμε πόλεμο με τύμπανα»

Δύο φράσεις, δύο διαφορετικοί κόσμοι. Ο κόσμος των μεγάλων και ο κόσμος των παιδιών. Στον κόσμο των παιδιών, σε εκείνον τον κόσμο όπου ο πόλεμος δεν μπορεί παρά να είναι πόλεμος με τύμπανα, με μαξιλάρια, με ξυλαράκια, χωρίς θύματα, και όπου μια ομπρέλα μπορεί να βοηθήσει μικρούς (και μεγάλους αν το θέλουν) να πετάξουν σε τόπους που ονειρεύονται, σε τόπους χωρίς πόλεμο.

Το βιβλίο της Άλκης Ζέη «Η μωβ ομπρέλα» έχει αφήσει το στίγμα της στη νεανική λογοτεχνία και στις αναμνήσεις πολλών παιδιών που διάβασαν την ιστορία της Λέτρως, των δίδυμων Σάκη και Νούλη, του Μπενουά, μιας παρέας παιδιών που κάνει τις σκανταλιές της με φόντο τα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και τα στερεότυπα μιας παραδοσιακής ελληνικής οικογένειας.

Η Παιδική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων μαζί με το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας (συμπαραγωγή) αποφάσισαν φέτος να τολμήσουν και να ανεβάσουν αυτό το έργο για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι. «Η μωβ ομπρέλα» έκανε τη γενική της πρόβα την Κυριακή 4 Νοεμβρίου, στο Καμπέρειο Θέατρο. Μια παράσταση… σκανταλιάρικη και συγκινητική, γεμάτη εικόνες, που «αγκαλιάζει» το κείμενο της Άλκης Ζέη. Τη διασκευή του λογοτεχνικού κειμένου έκαναν η Σοφία Ευτυχιάδου και η Δήμητρα Λαρεντζάκη, με την ίδια τη συγγραφέα να έχει δώσει την έγκρισή της επί του θεατρικού κειμένου.

Η Δήμητρα Λαρεντζάκη είναι και η σκηνοθέτης της παράστασης. Με τη βοήθεια του καλού σκηνικού και των ψηφιακών μέσων, οι θεατές… εισέρχονται στο παιδικό δωμάτιο και ακολουθούν τα παιδιά στον κήπο να ανεβοκατεβαίνουν στην κερασιά και να καταστρώνουν σχέδια για την «αρπαγή» της μωβ ομπρέλας, να ακούνε για τον πόλεμο, να ανησυχούν και να ονειρεύονται. Μια δεμένη παράσταση και αναμφίβολα ό,τι καλύτερο έχει παρουσιάσει η Παιδική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων τα τελευταία χρόνια. Ένα «ζωντανό» έργο, με μουσική, κίνηση, χορό και γρήγορο ρυθμό στους διαλόγους, με χιούμορ και με ένα γλυκόπικρο χαμόγελο να συνοδεύει το τέλος της ιστορίας.

Τη Λέτρω ερμηνεύει η Αρετή Τίλη, τα δίδυμα ο Δημήτρης Μπαμπανιώτης και ο Ευάγγελος Χαλκιαδάκης, τον Μπενουά ο Δημήτρης Όντας και τη Βίτω η Κωνσταντίνα Εμμανουήλ. Στους ρόλους των μεγάλων ο Νίκος Τουρνάκης, η Στέλλα Ράπτη, ο Γιάννης Ασκάρογλου, ο Χρήστος Χριστόπουλος. 

«Η μωβ ομπρέλα» ξεκίνησε ήδη να παίζεται για τους μαθητές των σχολείων της πόλης. Οι παραστάσεις για το ευρύτερο κοινό αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back