ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων: «Άνθρακες» το ξεπάγωμα τριετιών

Εικόνα του άρθρου Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων: «Άνθρακες» το ξεπάγωμα τριετιών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/01/2024, 13:45
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, στην πρώτη του ανακοίνωση για το νέο έτος, εκτιμά ότι το «ξεπάγωμα» τριετιών που διαφημίστηκε τόσο πολύ από κυβερνητικές πηγές και συναφή ΜΜΕ, είναι «άνθρακες» και όχι «θησαυρός».

«Συγκεκριμένα, το ξεπάγωμα των τριετιών - το «πάγωμα» είχε επιβληθεί τον Φλεβάρη του 2012 - δεν επιβάλλει καμία αναδρομικότητα, και έτσι χάνεται για τους εργαζόμενους ο χρόνος προϋπηρεσίας 12 ολόκληρων ετών», που σημαίνει πως, ό,τι χάθηκε από τον Φεβρουάριο του 2012 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, δεν ανακτάται.

Το ΕΚΙ αναφέρει ότι ουσιαστικό αντίκρισμα υπάρχει για ελάχιστους εργαζόμενους-ες.

«Για παράδειγμα, εργαζόμενος που για να συμπληρώσει τριετία τού λείπουν 300 ένσημα (1 χρόνος δουλειάς) θα πάρει αύξηση στις αρχές του 2025» τονίζει και συμπληρώνει ότι οι αυξήσεις στις τριετίες αφορούν μόνο όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και όσους από 1/1/2024 καλύπτονται από εν ισχύ συλλογική σύμβαση που κατοχυρώνει την προϋπηρεσία, και αυτοί σήμερα δεν ξεπερνούν το 10% των εργαζομένων.

«Η μεγάλη μάζα εργαζομένων, όταν και όποτε πιάσουν την τριετία, θα δικαιούνται μια αύξηση, η οποία βέβαια θα συμψηφίζεται με τον μισθό τους, επομένως δεν θα την παίρνουν ολόκληρη» καταλήγει.


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back