ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ερευνώντας τα ασβεστοκάμινα στην Ήπειρο (κι όχι μόνο)

Εικόνα του άρθρου Ερευνώντας τα ασβεστοκάμινα στην Ήπειρο (κι όχι μόνο)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/03/2022, 12:15
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το ερευνητικό έργο «Burning the Bones of the Earth – Documenting the Traditional Lime Manufacturing in the Region of Epirus», για την τεκμηρίωση της παραδοσιακής τεχνολογίας ασβεστοκάμινων στην Ήπειρο, σε Νότια Αλβανία και Βορειοδυτική Ελλάδα συντονίζει από το φθινόπωρο του 2021 το περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης «Μπουλούκι».

Το «Μπουλούκι», από τότε που ξεκίνησε τη δράση του (πριν από τέσσερα χρόνια περίπου), δραστηριοποιείται έντονα στην Ήπειρο –ιδίως στα Τζουμέρκα και στο Ζαγόρι.

Η νέα του έρευνα υλοποιείται στο πλαίσιο του Endangered Material Knowledge Programme (EMKP) της Βρετανικής Βιβλιοθήκης και του Βρετανικού Μουσείου και υποστηρίζεται από το Arcadia Fund.

Τα ασβεστοκάμινα εξετάζονται ως τεκμήρια μιας ξεχασμένης παραδοσιακής τεχνολογίας και μαστορικών γνώσεων που βρίσκονται σε κίνδυνο πλήρους εξαφάνισης. Η παραδοσιακή μαστορική τέχνη της παρασκευής ασβέστη αναπτύχθηκε στην Ήπειρο σε άμεσο διάλογο με το πλούσιο ασβεστολιθικό απόθεμα της περιοχής και τη σπουδαία αρχιτεκτονική της κληρονομιά, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στόχος του προγράμματος είναι η συλλογή πρωτογενούς υλικού τεκμηρίωσης γύρω από τα χαρακτηριστικά και τις ποικίλες προεκτάσεις της ιστορικής τεχνολογίας παρασκευής ασβέστου στην ιστορική και γεωγραφική περιοχή της Ηπείρου και η επιμέλεια ψηφιακά διαθέσιμου αρχείου με φωτογραφίες, αρχιτεκτονικά σχέδια, συνεντεύξεις και βίντεο αποτύπωσης της διαδικασίας παρασκευής.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3