ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Έρευνα: «Πράσινα» κεφάλαια της ΕΕ κατευθύνονται στους μεγαλύτερους ρυπαντές του κλίματος

Εικόνα του άρθρου Έρευνα: «Πράσινα» κεφάλαια της ΕΕ κατευθύνονται στους μεγαλύτερους ρυπαντές του κλίματος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/06/2024, 22:22
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι κατασκευαστές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων αποτελούν τους μεγαλύτερους αποδέκτες ευρωπαϊκών πράσινων κονδυλίων, παρόλο που είναι από τους μεγαλύτερους ρυπαντές του κλίματος παγκοσμίως, όπως προκύπτει από νέα έρευνα της Voxeurop και της European Investigative Collaborations.

Όπως σημειώνει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μεταφορών και Περιβάλλοντος, οι επενδύσεις που προωθούνται ως ESG απαιτείται να ταξινομούνται είτε ως αμοιβαία κεφάλαια του άρθρου 8 είτε ως αμοιβαία κεφάλαια του άρθρου 9, σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ για τη γνωστοποίηση της βιώσιμης χρηματοδότησης. Τα κεφάλαια του άρθρου 8 θεωρούνται «ελαφρώς πράσινα» και υποτίθεται ότι προωθούν περιβαλλοντικά ή κοινωνικά χαρακτηριστικά. Τα κεφάλαια του άρθρου 9 είναι κεφάλαια που έχουν ως κύριο στόχο τους τις βιώσιμες επενδύσεις.

Οι ερευνητές ανέλυσαν πάνω από 4.000 «πράσινα» κεφάλαια (άρθρα 8 και 9) στην Ευρώπη από σχεδόν 800 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Διαπίστωσαν ότι 200 από τις πιο ρυπογόνες εταιρείες του κόσμου έλαβαν συνολικά 85 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις από ταμεία του άρθρου 8 και 2 δισεκατομμύρια δολάρια από ταμεία του άρθρου 9.

Έκπληξη αποτελεί επίσης η συμπερίληψη της κατασκευάστριας εταιρείας αεροσκαφών Airbus στους 10 κορυφαίους αποδέκτες πράσινων κεφαλαίων. Η Airbus παρέδωσε πάνω από 700 εμπορικά αεροσκάφη το 2023. Το 99,4% των καυσίμων με τα οποία λειτουργούν σήμερα αυτά τα αεροπλάνα είναι ορυκτά καύσιμα.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) ενέκρινε τον περασμένο μήνα μια επικαιροποιημένη δέσμη κατευθυντήριων γραμμών που απαγορεύει στα κεφάλαια με σημαντικές επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα να προωθούνται ως «πράσινα». Οι κανόνες, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ αργότερα φέτος, δεν είναι νομικά δεσμευτικοί και οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές μπορούν να επιλέξουν να τους αγνοήσουν.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3