Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 5-03-2019, 00:17
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την οριστική αρχιτεκτονική μελέτη  της ανάπλασης της πλατείας Πύρρου παρέλαβε το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων, κατά τη χτεσινοβραδινή του συνεδρίαση.

Την παρουσίαση της μελέτης, η οποία παρουσιάζει δύο-τρεις διαφοροποιήσεις σε σύγκριση με το σχέδιο που είχε δοθεί στη δημοσιότητα πριν από έναν χρόνο, έκανε ο Παύλος Βλαστός. Ο κ. Βλαστός και η Γεωργίνα Παπαγεωργίου είναι οι δύο Γιαννιώτες που είχαν πάρει το πρώτο βραβείο στο πλαίσιο του πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού του Δήμου Ιωαννιτών.  Την πολιτική εισήγηση του θέματος έκανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας, τονίζοντας ότι «ο καθένας έχει στο μυαλό του τη δική του πλατεία. Μόνο μέσα από έναν διαγωνισμό θα εξασφαλίζαμε τη μέγιστη αποδοχή για έναν εμβληματικό χώρο που ταυτίζεται με την ιστορία και τις μνήμες της πόλης». Το επόμενο στάδιο, μετά την παραλαβή της οριστικής αρχιτεκτονικής μελέτης, είναι η μελέτη εφαρμογής.

Η τοποθέτηση του κ. Βλαστού ξεκίνησε με την αναφορά στη δυσκολία του εγχειρήματος. «Η πλατεία της πόλης μας είναι ένας χώρος δύσκολος. Είναι ένα πεδίο που δεν είναι το πιο κατάλληλο για να γίνει πλατεία. Δεν περιβάλλεται από δημόσια και ιδιωτική αρχιτεκτονική, ‘διαρρέει’ προς όλες τις πλευρές, πλην της πλευράς της Περιφέρειας, και διασχίζεται από μια κεντρική αρτηρία» τόνισε.  Για την αρχιτεκτονική ομάδα, προτείνονται παρεμβάσεις που έρχονται να ενοποιήσουν τα «σπασμένα» κομμάτια της σημερινής πλατείας. Για την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος, ο κ. Βλαστός αναφέρθηκε σε διάφορα εργαλεία, όπως της πλακόστρωσης του χώρου (με κυβόλιθο). Σε αυτό το σημείο, έγινε η εξής επισήμανση: ο μαύρος κυβόλιθος, για τον οποίο υπήρχαν αρκετές αντιδράσεις (τύπου «μαύρης πλατείας»), θα αντικατασταθεί με γκρι κυβόλιθο. Θα είναι δηλαδή το υλικό που έχει χρησιμοποιηθεί και σε πεζοδρόμους της πόλης.

Στην κεντρική πλατεία προβλέπονται μαρμάρινα καθίσματα και μια μεγάλη στοά-καθιστικό, ενώ γίνεται ενοποίηση του χώρου της πλατείας με το διατηρητέο κτίριο της «Όασης». Μια σημαντική διαφοροποίηση σε σύγκριση με το αρχικό σχέδιο, αφορά την πρόβλεψη για μια σκάλα που θα κατεβαίνει πίσω από την Όαση και θα συνδέει την πλατεία με τη στάση του αστικού ΚΤΕΛ και το Δημοτικό Ωδείο.

Στην οριστική μελέτη, ο δρόμος δεν θα έρθει τελικά στο ίδιο επίπεδο με την υπόλοιπη πλατεία, καθώς, όπως ειπώθηκε, το απαγορεύει η νομοθεσία. Η υψομετρική διαφορά μεταξύ του οδοστρώματος και του πεζοδρομίου θα είναι το ελάχιστο δυνατό, 7 εκατοστά (σήμερα είναι 17 εκατ.). Για το πράσινο, για το οποίο υπήρξε πολλή συζήτηση, οι μελετητές-αρχιτέκτονες ανέφεραν ότι αυτό δεν θα μειωθεί.

Η συνεδρίαση για το σημαντικό αυτό ζήτημα, δεν ήταν όμως εύκολη. Η παράταξη του Νίκου Γκόντα αποχώρησε ενώ η παράταξη του Άρη Μπαρτζώκα απείχε από τη συζήτηση και την ψηφοφορία. Και οι δύο αντέδρασαν γιατί τα αρχιτεκτονικά σχέδια δεν συμπεριλαμβάνονταν στην εισήγηση, ζητώντας την αναβολή του θέματος. Κατά την ψηφοφορία, θετικά εκφράστηκε ο Λάζαρος Νάτσης, επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Ανατροπή», αναγνωρίζοντας καταρχήν το δύσκολο εγχείρημα. Στάθηκε ιδιαίτερα στην παρατήρηση ότι ως εμβληματικό κτίριο της νέας πλατείας αναδεικνύεται η «Όαση».

Από την παράταξη του κ. Μπέγκα, αντιπολιτευτικά κινήθηκαν ο αντιδήμαρχος Παντελής Κολόκας και ο Βασίλης Καλούδης. Και οι δύο ψήφισαν κατά για λόγους που δεν έγιναν και ιδιαίτερα κατανοητοί…

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα