Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιχείρηση εξόδου στις αγορές

Εικόνα του άρθρου Επιχείρηση εξόδου στις αγορές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/07/2017, 20:54
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην έκδοση νέου ομολόγου 5ετούς διάρκειας προχωρά το ελληνικό δημόσιο επιστρέφοντας στις αγορές για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια.

Η κυβέρνηση άνοιξε βιβλίο προσφορών και απευθύνεται σε κατόχους του ομολόγου λήξεως το 2019, καθώς και σε νέους επενδυτές. Οι τίτλοι θα εκδοθούν αύριο, Τρίτη, και στόχος αποτελεί επιτόκιο χαμηλότερο του 4,95%. Η εκκαθάριση τοποθετείται στην 1η Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι το 2014 το επιτόκιο δανεισμού για το 5ετές ομόλογο που είχε εκδοθεί τότε (απόδοση του ομολόγου) είχε διαμορφωθεί στο 4,95%.

Βάσει της ανακοίνωσης του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύθηκε στο Χ.Α.Α. το ελληνικό δημόσιο προσέλαβε τις τράπεζες BNP, Bank of America Merrill Lynch, Citi, Deutsche Bank, HSBC, ως αναδόχους.


ΘΕΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Οι αγορές αντέδρασαν θετικά στη απόφαση της κυβέρνησης, αφού η απόδοση του 2ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 19 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,205%, καταγράφοντας νέο χαμηλό οκτώ ετών.

Μάλιστα, ενδοσυνεδριακά, η σωρευτική πτώση του 2ετούς ομολόγου υπερέβη τις 40 μονάδες βάσης.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 1,2 μονάδα βάσης στο 5,276%, καταγράφοντας μικρή βελτίωση μετά την απόφαση για έξοδο στις αγορές.

Τα 10ετή spreads, παράλληλα, παραμένουν σταθερά στα επίπεδα των 477 μονάδων βάσης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back