ΕΛΛΑΔΑ

Επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων από το Σουδάν

Εικόνα του άρθρου Επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων από το Σουδάν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/04/2023, 16:28
ΕΛΛΑΔΑ

Επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων και Κυπρίων πολιτών στο Σουδάν με μετάβαση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αίγυπτο σχεδιάζει το υπουργείο Εξωτερικών. 

Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιαςο κύριο μέλημα είναι η ασφάλεια και ο απεγκλωβισμός των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο Σουδάν και τόνισε η κυβέρνηση παραμένει σε διαρκή συνεργασία με τους εταίρους και τους συμμάχους της προς αυτό τον σκοπό.

Το υπουργείο Εξωτερικών, σημείωσε ο κ. Δένδιας, παραμένει σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ευρωπαίων υπηκόων και ανακοίνωσε πως το θέμα θα το θέσει αύριο το πρωί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο, ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας.


Μαίνονται οι μάχες

Ήδη οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι εκκένωσαν το προσωπικό της πρεσβείας τους από το Σουδάν, αλλά οι προγραμματισμένες εκκενώσεις από ορισμένες άλλες χώρες φαίνεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα σήμερα εν μέσω μαχών μεταξύ των αντίπαλων στρατιωτικών παρατάξεων που έχουν προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση.

Ο στρατός του Σουδάν και η παραστρατιωτική ομάδα των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) κατηγόρησαν η μία την άλλη για επίθεση σε αυτοκινητοπομπή Γάλλων υπηκόων, και οι δύο δήλωσαν ότι ένας Γάλλος τραυματίστηκε. Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, το οποίο είχε δηλώσει νωρίτερα ότι εκκενώνει το διπλωματικό προσωπικό και τους πολίτες, δεν σχολίασε τις αναφορές.

Ο στρατός κατηγόρησε επίσης τις RSF ότι επιτέθηκαν και λεηλάτησαν μια αυτοκινητοπομπή του Κατάρ που κατευθυνόταν προς το Πορτ Σουδάν. Η Ντόχα δεν εξέδωσε άμεση δήλωση σχετικά με οποιοδήποτε περιστατικό.

Η Αίγυπτος δήλωσε ότι ένα μέλος της αποστολής της στο Σουδάν τραυματίστηκε από πυροβολισμό, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αναστέλλουν προσωρινά τις επιχειρήσεις της πρεσβείας τους στο Χαρτούμ, αλλά παραμένουν προσηλωμένες στον σουδανικό λαό, επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός που μέχρι στιγμής δεν έχουν εισακουστεί σε μεγάλο βαθμό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back