Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιχειρείν με βάση το πτυχίο: πρόγραμμα που αξίζει, ή…;

Εικόνα του άρθρου Επιχειρείν με βάση το πτυχίο: πρόγραμμα που αξίζει, ή…;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/07/2017, 11:35
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Στέφανος Μαντζούκας, οικονομολόγος-σύμβουλος επιχειρήσεων, γράφει για το νέο πρόγραμμα επιδότησης για πτυχιούχους. Αξίζει τον κόπο ή όχι;

 

Βγήκε ένα πρόγραμμα επιδότησης, είσαι πτυχιούχος ΑΕΙ-ΤΕΙ και έμαθες ότι μάλλον μπορείς να καταθέσεις την πρόταση σου και να επιδοτηθείς με 100%. Οκ όλα αυτά, αλλά τι να κάνεις; Πού να δραστηριοποιηθείς; Σε αυτό που σπούδασες ή σε κάτι άλλο παρεμφερές; Ή σε κάτι άσχετο αλλά εξακολουθείς να θέλεις την επιδότηση; Όλα τα παραπάνω ερωτήματα είναι εύλογα και εύστοχα.

Για να πάρεις οποιαδήποτε απόφαση όμως πρέπει να ενημερωθείς.

Πρώτα, με όσες γνώσεις έχεις και όση πείρα έχεις στο διάβασμα (και έχεις αρκετή, πτυχίο πήρες…) διάβασε μόνος σου την πρόσκληση.

Γράψε σε ένα χαρτί τις απορίες σου και βρες κάποιον να σε βοηθήσει να λύσεις τις απορίες σου, υπεύθυνα. Το να πάρεις την γνώμη κάποιου φίλου ή συγγενή που είχε μπει κάποια στιγμή σε πρόγραμμα, δεν συνιστά υπεύθυνη λύση για να σου λυθούν οι απορίες. Υπεύθυνη λύση είναι να κλείσεις ραντεβού με έναν οικονομικό σύμβουλο σε μελετητικό γραφείο. Υπάρχουν πολλά τέτοια γραφεία που μπορείς να κλείσεις το ραντεβού σου και να μάθεις το πρόγραμμα και να λύσεις τις απορίες σου, δωρεάν.

Σε αυτό το ραντεβού θα μάθεις ότι για να μπορέσεις να καταθέσεις την πρότασή σου πρέπει καταρχήν να ανοίξεις τα βιβλία σου σε δραστηριότητα που έχεις πτυχίο ή μεταπτυχιακό σε αυτή. Παραδείγματος χάριν έχεις τελειώσει ΑΕΙ Φυσικό και το μόνο που σου πάει στο μυαλό είναι να κάνεις φροντιστήριο φυσικής ώστε να μπορέσεις να επιδοτηθείς με το παρόν πρόγραμμα. Ευτυχώς για σένα δεν ισχύει αυτό. Είναι ναι μεν η πιο συχνή διέξοδος αλλά δεν είναι η μόνη. Θα ανακαλύψεις όμως τις υπόλοιπες διεξόδους μόνο αν ακολουθήσεις τα παραπάνω βήματα πιστά και ολοκληρωτικά. Και επειδή αυτές οι διέξοδοι είναι τόσοι πολλοί το παρόν πρόγραμμα έχει φροντίσει να τις χαλιναγωγήσει αλλά και να καθοδηγήσει με τον τρόπο του, τους δυνητικούς δικαιούχους.

Οι δυνατότητες μιας νέας επιχείρησης είναι ατελείωτες και οι πόροι που θα χρειαστούν για την επιτυχία είναι κατά πολύ μεγάλο βαθμό εξασφαλισμένοι από το πρόγραμμα.

Η μεγάλη ερώτηση όμως παραμένει στο μυαλό σου και σκάει μπροστά στα μάτια σου σε κάθε σενάριο που κάνεις. «Και αν δεν πάει καλά, τι κάνω;». Έχει προβλεφθεί και αυτό από το πρόγραμμα. Για να καταθέσεις την αίτηση σου δεν χρειάζεται απολύτως τίποτα να κάνεις στην τωρινή σου επαγγελματική κατάσταση. Κοινώς, αν είσαι άνεργος, μπορείς να παραμείνεις άνεργος, αν εργάζεσαι κάπου δεν χρειάζεται να φύγεις από την δουλειά σου, αν είσαι αυτό-απασχολούμενος δεν χρειάζεται να κάνεις απολύτως τίποτα. Το θετικό με αυτό το πρόγραμμα επιδότησης είναι ότι σου ζητάει να κάνεις οποιαδήποτε κίνηση για αυτό, μόνο όταν πάρεις την θετική απάντηση. Τότε έχεις την δυνατότητα να το αρνηθείς ή να το δεχθείς. Αν το δεχθείς, σου δίνει και μια περίοδο για να κάνεις και τις κατάλληλες κινήσεις χωρίς να πιεστείς πολύ. Μάλιστα θα σου δώσουν και προκαταβολή έως και το 40% των χρημάτων σου.  Έως τώρα ρίσκο μηδέν.

Πήρες την θετική απάντηση και ξεκινάς. Το μεγάλο ερώτημα παραμένει. Ο λαός μας λέει καλύτερα να μετανιώσεις για κάτι που έκανες , παρά για κάτι που δεν έκανες. Ξεκίνα την επιχείρηση σου και έχεις εξασφαλισμένη την βιωσιμότητα των δυο επόμενων ετών. Επίσης, σε αυτό που θα κάνεις θα έχεις λογικά ανταγωνισμό. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάς ότι εσύ θα βλέπεις την καθημερινότητα της επιχείρησης σου με άλλο μάτι, όταν θα πληρώνεται το ενοίκιο, οι ασφαλιστικές σου εισφορές, το ρεύμα, το τηλέφωνο, η διαφήμιση και άλλες δαπάνες, από το πρόγραμμα επιδότησης. Μπορεί να σου «τύχουν» λίγες δουλειές, αλλά σχεδόν όλη σου η αμοιβή θα είναι κέρδος. Αυτό δεν θα ισχύει για τον ανταγωνιστή σου…

Όσα γράφονται παραπάνω δεν έχουν σκοπό να αποπροσανατολίσουν κάποιον δυνητικό δικαιούχο ώστε να του παρουσιαστεί μια εικόνα ενός δρόμου στρωμένου με ροδοπέταλα. Αντιθέτως, ο δρόμος αυτός θα είναι επίπονος και περιλαμβάνει πολλές αναποδιές και θυσίες τόσο προσωπικές όσο και επαγγελματικές. Οι ώρες που θα πρέπει να αφιερωθούν ξεπερνούν συνήθως αυτές που απαιτεί η καθημερινή μισθωτή εργασία των οκτώ ωρών αλλά τα αποτελέσματα της θα είναι ανάλογα των ωρών που θα αφιερωθούν.

Στην επιτυχία και στην αποτυχία έχουν όλοι δικαίωμα. Στο να μη προσπαθήσεις όμως ποια είναι η δικαιολογία;

 Σε περίπτωση που τα παραπάνω σου φαίνονται κινέζικα αλλά θέλεις να μάθεις λίγα παραπάνω πράγματα, παρακάτω παρουσιάζονται με λίγα λόγια τα στοιχεία του προγράμματος. Το πρόγραμμα ονομάζεται «Ενίσχυση της αυτό-απασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (Β Κύκλος)» και επιδοτεί με 100% πτυχιούχους ΑΕΙ –ΤΕΙ για να ιδρύσουν την δική τους επιχείρηση σε συναφή δραστηριότητα με το πτυχίο τους. Επιδοτεί για έως 2 έτη με 25.000,00 € την ίδρυση και λειτουργία της επιχείρησης δικαιολογώντας λειτουργικές δαπάνες (ενοίκιο, ΔΕΚΟ, ασφαλιστικές εισφορές, αναλώσιμα, λογιστή κ.α), διαφημιστικές δαπάνες και δαπάνες εξοπλισμού και διαμόρφωσης χώρων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back