ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Επιστρέφει το «απαγορευτικό»

Εικόνα του άρθρου Επιστρέφει το «απαγορευτικό»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/09/2017, 23:38
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια τάξη στην κυκλοφορία ή μη των αυτοκινήτων εντός του Κάστρου των Ιωαννίνων επιχειρεί να βάλει ο Δήμος Ιωαννιτών, και συγκεκριμένα η αρμόδια αντιδήμαρχος Ελένη Βασιλείου, μετά από συζήτηση με τους μόνιμους κατοίκους της καστροπολιτείας και τους επαγγελματίες.

Από σήμερα και για μια εβδομάδα θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση ο κανονισμός κυκλοφορίας μέσα στο Κάστρο (www.ioannina.gr) . Ο κανονισμός αυτός έρχεται επί της ουσίας να επικυρώσει παλιότερες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίες δεν εφαρμόστηκαν ή εφαρμόστηκαν για λίγο καιρό. Η βασική του πρόταση λοιπόν είναι ότι στο Κάστρο θα κυκλοφορούν (και θα παρκάρουν) μόνο οχήματα των μόνιμων κατοίκων και όσων διαμένουν σε ξενοδοχεία της καστροπολιτείας (με εξαίρεση πάντα τα ασθενοφόρα, τα πυροσβεστικά, τα απορριμματοφόρα κ.λπ.). Όλα τα αυτοκίνητα θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με ειδική κάρτα πρόσβασης, η οποία θα χορηγείται από τον Δήμο.

Δεν πρόκειται για μια πρωτόγνωρη ρύθμιση. Τα ίδια είχαν αποφασιστεί και στο παρελθόν, αλλά ξεχάστηκαν (οι πινακίδες απαγόρευσης εισόδου στο Κάστρο παραμένουν πάντως στη θέση τους). Η επαναφορά ενός κανονισμού κυκλοφορίας σημαίνει ταυτόχρονα και πολιτική δέσμευση για την εφαρμογή όσων τελικά αποφασιστούν.

«Ο κανονισμός,  αντιμετωπίζοντας την κινητικότητα του οδικού δικτύου του Κάστρου, εξασφαλίζει σημαντικά πλεονεκτήματα τόσο στους μόνιμους κατοίκους του όσο και στους επαγγελματίες και επισκέπτες, καθώς στόχος του είναι η δημιουργία ισορροπίας μεταξύ της ζήτησης μετακίνησης, της προσφοράς στάθμευσης, της διοικητικής-εμπορικής και τουριστικής δραστηριότητας, διατηρώντας ταυτόχρονα τη ζωντάνια και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής», αναφέρει σε γραπτή της δήλωση η αντιδήμαρχος Ελένη Βασιλείου.

Η «φιλοσοφία» του κανονισμού κυκλοφορίας, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, βασίζεται, σύμφωνα με τον Δήμο, στο ότι το Κάστρο, παρά τις διάφορες επαγγελματικές και τουριστικές δραστηριότητες που έχουν αναπτυχθεί σε αυτό, η κυρίαρχη χρήση παραμένει η κατοικία. Ωστόσο, στο άμεσο μέλλον, η λειτουργία της καστροπολιτείας πρόκειται να εξεταστεί πιο ολοκληρωμένα, και σε συνδυασμό με την παραλίμνια περιοχή, στο πλαίσιο της εκπόνησης του σχεδίου βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back