Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Επιμονή και αντεπίθεση για τον «Κλεισθένη»

Εικόνα του άρθρου Επιμονή και αντεπίθεση για τον «Κλεισθένη»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/05/2018, 10:58
ΗΠΕΙΡΟΣ

Ως «εξόφθαλμα εξυγιαντικό μέτρο» χαρακτήρισε την σχεδιαζόμενη κατάτμηση των μεγάλων Περιφερειών ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, σε ομιλία του στην Πρέβεζα. Παράλληλα, άσκησε κριτική στην Ν.Δ για την στάση της στο ζήτημα (η ΝΔ το συνδέει με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού).

Ο υπουργός μιλώντας σε πολιτική εκδήλωση για την νέα διοικητική μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση, στάθηκε στο θέμα της κατάτμησης των μεγάλων Περιφερειών, ειδικά σε αυτό της Β΄ Αθήνας, λέγοντας ότι οι «τεράστιες περιοχές δίνουν ευκαιρία για άλλου είδους σχέσεις, καθώς νοθεύουν αυτές που πρέπει να έχουν οι βουλευτές, με την κοινωνία». Πρόσθεσε δε ότι κάλεσε όλα τα κόμματα, πλην της ΧΑ, στο υπουργείο Εσωτερικών για να συζητήσουν το θέμα, όπως και για την κατάτμηση της περιφέρειας του παλαιότερα υπολοίπου Αττικής.

Σχετικά με τη θέση της ΝΔ, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε: «Να το συζητήσουμε το θέμα, αλλά πώς σχετίζεται με κάτι, που πρότινος λέγαμε πως συμφωνούσαμε; Μήπως κρύβεστε; Μήπως είναι ένα άλλο δείγμα, ότι τελικά είναι φοβικοί σε οτιδήποτε είναι εξυγιαντικό μικρό ή μεγάλο, ο,τιδήποτε είναι εκσυγχρονιστικό και βελτιώνει τους όρους άσκησης της πολιτικής;».

Κατηγόρησε ακόμα τη ΝΔ ότι δεν επιθυμεί το «σπάσιμο» της Β’ Αθηνών, γιατί «τα παιγνίδια είναι πολλά με τις φατρίες , αλλά αυτό δεν θα πρέπει να απασχολεί τους ψηφοφόρους, δεν μπορεί να απασχολεί την ίδια την λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

 Σχετικά με τον «Κλεισθένη Ι» που δεν βρίσκει ιδιαίτερα… συγκαταβατική την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Σκουρλέτης είπε μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχουν πόροι για συνολική μεταρρύθμιση, οπότε ο στόχος είναι «να δούμε τι έχει ωριμάσει από το 2010, ώστε να το προωθήσουμε άμεσα .

Ο Πάνος Σκουρλέτης, υπογράμμισε πως το υπουργείο Εσωτερικών, «χωρίς άλλες σκοπιμότητες με αντικειμενικά κριτήρια , προσπαθεί να απαντήσει, να χρηματοδοτήσει, να στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες, χωρίς να φοράει παραμορφωτικούς φακούς και χωρίς να βλέπει την πραγματικότητα με βάση τις κομματικές προτιμήσεις».

Έκανε κριτική σε Ένωση Περιφερειών και ΚΕΔΕ λέγοντας ότι «έχουν άλλο σχέδιο». «Εδώ και ενάμιση χρόνο οργανώνουμε τις διαδικασίες διαλόγου με ένα πολύμορφο τρόπο, και τώρα βγαίνει η ΚΕΔΕ και μιλάει για αιφνιδιασμό, μιλάει απαξιωτικά, παραγνωρίζοντας και την άμεση ανταπόκριση σε όποια έκτακτα γεγονότα υπήρξαν» τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, απαριθμώντας χρηματοδοτήσεις και προγράμματα («Φιλόδημος», κοινωφελής εργασία κ.α.), «λες και τα είχαν πριν το 2016 , λες και ξέχασαν πως το 60%-65% των πόρων της Αυτοδιοίκησης κόπηκαν λόγω μνημονίων δεν έγιναν με τις υπογραφές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ».

Έσπευσε πάντως να διαχωρίσει το μέτωπο της ΚΕΔΕ, βάζοντας στο ίδιο «στρατόπεδο «το αφήγημα του κ. Μητσοτάκη και των βενιζελικών του χώρου». Δηλώνοντας τέλος ότι «είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε μικρά σταθερά βήματα χωρίς μεγάλα λόγια».




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back