Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιμελητήρια Ηπείρου: Οι μικρομεσαίοι μένουν εκτός Ταμείου Ανάκαμψης

Εικόνα του άρθρου Επιμελητήρια Ηπείρου: Οι μικρομεσαίοι μένουν εκτός Ταμείου Ανάκαμψης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/01/2023, 18:00
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να «κόψει» από τις νέες χρηματοδοτικές ενότητες τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι σε εξέλιξη, όχι με ενιαία μορφή, αλλά «κατά περίπτωση». Για παράδειγμα, στην προδημοσίευση του «Ψηφιακού Μετασχηματισμού», το Υπουργείο Ανάπτυξης αυθαίρετα βάζει όριο 5 θέσεων εργασίας στους δυνητικούς δικαιούχους. Αντίθετα, στην «πράσινη παραγωγική επένδυση», οι προαπαιτούμενες θέσεις, είναι λιγότερες.

Τώρα, τα τέσσερα Επιμελητήρια της Ηπείρου κρούουν και αυτά τον κώδωνα, προειδοποιώντας ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν περιορισμένη πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης και αυτό, «δημιουργεί ανισότητες».

Στην έκτακτη συνεδρίαση που έγινε χτες Δευτέρα, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου που «αναγνώρισαν από κοινού την αναγκαιότητα στήριξης των μικρών, μικρομεσαίων και μεσαίων επιχειρήσεων της Ηπείρου, αλλά και τις υπάρχουσες δυσκολίες πρόσβασης των επιχειρήσεων αυτών σε χαμηλότοκο τραπεζικό δανεισμό».

Φωτό από την έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ηπείρου

Το κυβερνητικό «κοσκίνισμα» που εντάσσεται στο γενικότερο πλάνο αναπροσαρμογής της οικονομίας, όπως περίπου «ξέφυγε» από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη όταν έλεγε ότι «επιχειρήσεις με 2-3 εργαζόμενους στην ΕΕ, δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες» και τις καλούσε «να συγχωνευτούν», είναι άλλη μια βίαιη αλλαγή, με χαμένο, περίπου το 70% του εταιρικού δυναμικού της χώρας.

Ο κ. Αλέξανδρος Πάσχος, πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ηπείρου σημείωσε, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση: «Οι μικρές, μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις της Ηπείρου στηρίζουν την τοπική κοινωνία και τους κατοίκους της. Η ανάγκη συμμετοχής τους στα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης είναι επιτακτική, καθώς θα προωθήσει σημαντικά την υγιή επιχειρηματικότητα και θα ενισχύσει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Διαφορετικά θα τεθεί σοβαρό θέμα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων αυτών και κατ’ επέκταση της περιφερειακής οικονομίας».

Δηλώσεις έκανε και ο διευθύνων σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου διαμαρτυρόμενος μεταξύ άλλων για τη μη συμμετοχή των συνεταιριστικών τραπεζών στα χρηματοδοτικά εργαλεία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back