Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Επιδοτούνται οι ντόπιες φυλές

Εικόνα του άρθρου Επιδοτούνται οι ντόπιες φυλές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/07/2016, 13:57
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σημαντικές επιδοτήσεις για τις ντόπιες φυλές θα λάβουν κτηνοτρόφοι, όσοι ενταχθούν στη σχετική δράση της νέας προγραμματικής περιόδου. Οι ντόπιες φυλές, θέμα συζήτησης, επιστημονικής έρευνας και αντιθέσεων πολύ συχνά, υπάρχουν ακόμα στα Γιάννενα και την Ήπειρο και μάλιστα η δράση τις περιλαμβάνει. Πιο συγκεκριμένα, οι επιδοτήσεις ανά ζώο που ανήκει σε «αρχέγονη φυλή» θα κυμανθούν από 22 έως 200 ευρώ και οι εκτροφείς της Ηπείρου μπορούν να καλυφθούν από όλο το φάσμα της χρηματοδότησης, αφού το πρόγραμμα καλύπτει από ιπποειδή μέχρι αιγοπρόβατα.

Ακόμα πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Agronews, τα ζώα που ανήκουν σε ντόπιες φυλές θα επιδοτούνται ως εξής: Βοοειδή, έως 40 ευρώ το ζώο ανά έτος, γίδες και πρόβατα έως 22 ευρώ, χοίροι έως 100 ευρώ, άλογα έως 200 ευρώ. Στις φυλές που ενισχύονται, περιλαμβάνονται τα πρόβατα Κατσικά, η Φριζάρτα, τα ορεινά Ηπείρου στα πρόβατα, καθώς και το άλογο της Πίνδου. Αναλυτικά, καλύπτονται οι εξής φυλές:

ΒΟΟΕΙΔΗ: Βραχυκερατική, Κατερίνης, Συκιάς, Εγχώριος Βούβαλος, Ασπρόμαυρη, Ασπροκόκκινη, Ελληνική Κόκκινη, Ελληνική Ξανθόχρωμη

ΠΡΟΒΑΤΑ: Καραγκούνικη, Μυτιλήνης (Λέσβου), Σφακίων, Καρύστου, Φριζάρτα (Άρτας), Ορεινό Ηπείρου, Σερρών, Χίου, Κεφαλληνίας, Καλαρρύτικη, Πηλίου, Γλώσσας Σκοπέλου, Θράκης, Σκύρου, Κατσικά Ιωαννίνων, Σαρακατσάνικη, Άργους, Κύμης, Ζακύνθου, Φλώρινας - Πελαγονίας, Αγρινίου

ΑΛΟΓΑ: Σκύρου, Πηνείας, Μεσσαρά Κρήτης, Θεσσαλίας, Πίνδου Επίσης, περιλαμβάνονται οι κατσίκες σκοπέλου και ο εγχώριος χοίρος. 

Η δράση ονομάζεται «Γενετικοί Πόροι στην κτηνοτροφία» και ανήκει στο υπομέτρο 10.2, Μέτρο 10, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. 

Διαβάστε όλη την υπουργική απόφαση εδώ.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back