ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Επανέρχεται η μόδα των «υποψήφιων με χρίσμα»

Εικόνα του άρθρου Επανέρχεται η μόδα των «υποψήφιων με χρίσμα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/11/2018, 10:12
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Για αρκετά χρόνια, όσο η κεντρική πολιτική σκηνή ταλανιζόταν από διάφορες καμπές, τα κόμματα αρνούνταν πεισματικά να «χρίσουν» εκλεκτούς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτή η τακτική είχε μπόλικη δόση πολιτικής υποκρισίας, καθότι τα στελέχη μεταπηδούσαν εξαιρετικά εύκολα από την αυτοδιοίκηση στη Βουλή, όταν έκριναν ότι το πεδίο ήταν «καθαρό». Είναι καθαρές ακόμα οι μνήμες υποψηφίων-κομματικών στελεχών να διατρανώνουν την «ανεξαρτησία» τους από τα κόμματα, και στα Γιάννενα

Φέτος όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Τα κόμματα δεν έχουν πια στελεχικό δυναμικό και καταφεύγουν μαζικά στις τοπικές κοινωνίες, μήπως και μπορέσουν να αλλάξουν το ρου της πολιτικής απονεύρωσης, για την οποία τα ίδια (και δη τα κόμματα εξουσίας) φέρουν ακέραια την ευθύνη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα, μόλις έγινε κυβέρνηση, «απογύμνωσε» τις τοπικές του οργανώσεις από στελεχικό δυναμικό που έτσι και αλλιώς δεν είχε την εμπειρία της διακυβέρνησης και έπρεπε να μάθει πολλά, σε λίγο χρόνο. Τώρα, ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών προτιμάει να μη δίνει χρίσματα εκεί που θεωρεί ότι μπορεί να «παίξει» με άνω του ενός υποψηφίους (όπως π.χ. στα Γιάννενα) και να δίνει εκεί που το πολιτικό επίδικο είναι πιο έντονο (π.χ. στην Περιφέρεια Ηπείρου).

Ο χώρος του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να ετεροκαθοριστεί με κάθε τρόπο. Η επιλογή του Δημήτρη Δημητρίου στην Περιφέρεια απευθύνεται αυστηρά σε κομματικό ακροατήριο, με όσες προεκτάσεις μπορεί να έχει η υποψηφιότητα στον εμπορικό κόσμο και πιο συγκεκριμένα, στο «μεσαίο χώρο» της αγοράς…

Η ΝΔ από την άλλη είναι σε δεινότερη θέση, κυρίως γιατί τα στελέχη της έχουν ήδη «χτίσει» προσωπικές πολιτικές πορείες. Η υποψηφιότητα της Τατιάνας Καλογιάννη στην πόλη των Ιωαννίνων δεν είναι (ακόμα τουλάχιστον) συμβατή με το βασικό εκλογικό σώμα του «παλιού Δήμου», όπου ο Νίκος Γκόντας έχει την πρωτοκαθεδρία, έστω και αν έχει χάσει τον Δήμο δύο σερί εκλογές. Η ΝΟΔΕ Ιωαννίνων «έδωσε χρίσμα» καθότι η υποψηφιότητα της κας Καλογιάννη έχει εγκριθεί από τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη. Ήδη όμως η «λαϊκή δεξιά» της πόλης απέτρεψε τη στήριξη στον Μωυσή Ελισάφ, υπενθυμίζοντας ότι είναι παρούσα…

Εάν όμως τον Μάιο οι εκλογές είναι… τρεις, μαζί με τις βουλευτικές δηλαδή, κάτι που, παρότι ξορκίζεται δημόσια από την κυβέρνηση, στο παρασκήνιο υπάρχει προετοιμασία για εκλογική ετοιμότητα για την άνοιξη (όχι νωρίτερα…), τα πράγματα μπλέκουν: ο αδερφός της κας Καλογιάννη, πρώην βουλευτής της ΝΔ επιθυμεί να επιστρέψει στη Βουλή, αλλά δύο υποψήφιοι της ίδιας οικογένειας, με διαφορετικές εκλογικές απευθύνσεις και συνδέσεις μέσα στον ίδιο πολιτικό χώρο, μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα…

Η αναζήτηση στελεχών από τη ΝΔ συνεχίζεται και στην Περιφέρεια Ηπείρου. Η απουσία θέσεων «εξ οφίτσιο» στο νέο εκλογικό σύστημα που ενδεχομένως να έπαιξε ρόλο στη στροφή της αντιπεριφερειάρχη στον Δήμο Ιωαννιτών, ανοίγει το δρόμο και για άλλες υποψηφιότητες. Η ΝΔ κεντρικά προσπαθεί να πείσει τον αντιπεριφερειάρχη Στράτο Ιωάννου, κάτι όμως που αν τελικά τελεσφορήσει, θα αποδυναμώσει περισσότερο την παράταξη Καχριμάνη και ως εκ τούτου, μάλλον δεν κρίνεται θεμιτό.

Αυτές οι εκλογές θα θυμίσουν αρκετά τις αντίστοιχες αυτοδιοικητικές της δεκαετίας του ’80, ως καρικατούρα τους όμως. Δεν θα είναι η πολιτική που θα επιστρέψει, αλλά η ανάγκη του πολιτικού συστήματος να επιβιώσει με κάθε τρόπο.

Έτσι και αλλιώς όμως, το νέο εκλογικό σύστημα δεν είναι μόνο μια «απλή αναλογική» αλλά κάτι περισσότερο: η διάδοχη κατάσταση, τα σώματα που θα αναδείξει δηλαδή, θα είναι πολύ λιγότερο «πολιτικά» από ό,τι σήμερα και θα απαιτούν ευρύτερες συμμαχίες, κοινωνικές και πολιτικές, για την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών, με πιο διαδικαστικό ρόλο, από ό,τι σήμερα. 

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back