ΚΟΣΜΟΣ

Επαναπροσέγγιση Ρωσίας-Τουρκίας με πολλά μηνύματα

Εικόνα του άρθρου Επαναπροσέγγιση Ρωσίας-Τουρκίας με πολλά μηνύματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/08/2016, 20:43
ΚΟΣΜΟΣ

Τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς επιχειρεί να ανακαθορίσει η επανέναρξη των διμερών σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποδεχόμενος στην Αγία Πετρούπολη τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, λιγότερο από ένα μήνα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, δήλωσε πως η συνάντηση αποδεικνύει ότι «όλοι μας επιθυμούμε την αποκατάσταση του διαλόγου και των διμερών σχέσεών μας».

Έπειτα από την πολύμηνη διπλωματική κρίση που ξεκίνησε με την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από την τουρκική αεροπορία και «έβαλε στον πάγο» τις σχέσεις των δύο χωρών (σ.σ.: η Ρωσία επέβαλε εμπορικές κυρώσεις στην Τουρκία μετά την κατάρριψη του πολεμικού αεροπλάνου της και ο αριθμός των Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μειώθηκε κατά 87% το πρώτο εξάμηνο το 2016), Μόσχα και Άγκυρα εισέρχονται σε μια νέα περίοδο.

Ως αποτέλεσμα της «μυστικής διπλωματίας» για αυτή την επαναπροσέγγιση είχε προηγηθεί η συγγνώμη του Τούρκου προέδρου στα τέλη Ιουνίου για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού.

Για μια «διαφορετική εποχή» στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις έκανε λόγο ο Ταγίπ Ερντογάν που θα συμβάλει, όπως είπε, στην «επίλυση των κρίσεων στην περιοχή», ενώ επιχειρεί ταυτόχρονα να στείλει μήνυμα προς την Ευρώπη αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού οι σχέσεις της Τουρκίας με τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον είναι τεταμένες εξαιτίας ανησυχιών για τον χειρισμό από την Άγκυρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος, κατά το οποίο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 240 άνθρωποι.


Ο ΠΟΥΤΙΝ

Ο κ. Πούτιν, ο οποίος ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες που τηλεφώνησαν στον πρόεδρο της Τουρκίας για να προσφέρουν την υποστήριξή τους μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, τοποθετήθηκε ως αξιόπιστος σύμμαχος, υπογράμμισε ότι είναι έτοιμος να βελτιώσει τις σχέσεις με την Τουρκία, για τις οποίες είπε ότι έπεσαν από ένα ιστορικά υψηλό σημείο σε πολύ χαμηλό επίπεδο.

«Η σημερινή επίσκεψή σας, την οποία πραγματοποιήσατε παρά την πραγματικά περίπλοκη εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, δείχνει ότι θέλουμε όλοι να επανεκκινήσουμε τον διάλογό μας και να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας», δήλωσε ο κ. Πούτιν, πριν οι δύο άνδρες αποσυρθούν για συνομιλίες.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας προσέφερε στη συνέχεια ηθική υποστήριξη στον κ. Ερντογάν σε σχέση με το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του περασμένου μήνα.

«Θέλω να εκφράσω την ελπίδα ότι υπό την ηγεσία σας ο τουρκικός λαός θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα (σ.σ. τις επιπτώσεις της απόπειρας πραξικοπήματος) και ότι θα αποκατασταθούν η τάξη και η συνταγματική νομιμότητα», είπε ακόμη.

Ο κ. Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία εισέρχεται σε μια «πολύ διαφορετική περίοδο» στις σχέσεις της με τη Ρωσία και ότι η αλληλεγγύη ανάμεσα στις δύο χώρες θα βοηθήσει στην επίλυση περιφερειακών προβλημάτων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back