ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Επαναδιαπραγμάτευση για τα διόδια

Εικόνα του άρθρου Επαναδιαπραγμάτευση για τα διόδια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/06/2017, 11:49
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

To… προφανές, ότι δηλαδή οι συμβάσεις για τους νέους οδικούς άξονες έχουν κακές για τους πολίτες προβλέψεις σε ό,τι αφορά τα διόδια, παρατήρησε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ. Συγκεκριμένα, είπε πως τα διόδια είναι μελανά σημεία των συμβάσεων και ότι δεν ελήφθη υπόψη η οικονομική κρίση.

Όλα αυτά είναι γνωστά και πολλάκις καταγγελθέντα όμως. Τι θα γίνει στην πράξη; Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εφαρμόσει το αναλογικό ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων (κάτι που δεν αναμένεται πάντως πριν από του χρόνου) και προϋποθέτει, σε αρκετές περιπτώσεις, ότι το κόστος του χιλιομέτρου θα μειωθεί από τη σημερινή τιμή του (Γιάννενα-Μέτσοβο αναμένεται να είναι… δυσθεώρητο, ειδικά σε σύγκριση με άλλες αποστάσεις).  Ο κ. Σπίρτζης τόνισε πάντως ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται για το νέο σύστημα, προσθέτοντας πάντως ότι «θα πρέπει να υπάρξει άλλη λογική στη χρέωση των πολιτών», εννοώντας ουσιαστικά ότι θα επιχειρηθεί νέα διαπραγμάτευση με τις τράπεζες και τους παραχωρησιούχους, ενδεχομένως με επέκταση του χρόνου των συμφωνιών, ώστε να μειωθούν τα κόστη. Κοινώς, θα πληρώσουμε τα ίδια, αλλά θα μας έρχονται μικρότερες οι δόσεις…

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι της Εγνατίας στηρίζουν τις αντιδράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης για τους νέους σταθμούς διοδίων. Με ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «διαμορφώνεται μια κοινωνική και υπερκομματική συναίνεση και συναντίληψη ώστε αντί των συγκεκριμένων παράλογων σχεδιασμών του ΤΑΙΠΕΔ, να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση ενός ενιαίου ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων που να χρεώνει δίκαια τουςχρήστες της οδού με βάση τη διανυόμενη απόσταση και με δυνατότητα παροχής εκπτώσεων σε συχνούς ή/και επαγγελματίες χρήστες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες» ζητώντας και αυτοί την άμεση εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back