Ολοκληρώθηκε το, μαζικό όπως φάνηκε (έστω και αν τα υπερβολικά νούμερα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα), συλλαλητήριο στην Αθήνα για την οριστική ονομασία της πΓΔΜ. Το συλλαλητήριο που διακρίθηκε και από ένα σχετικό σουρεαλισμό, καθότι ήταν μαζική η παρουσία της ακροδεξιάς, αλλά στους ομιλητές βρισκόταν και ο Μίκης Θεοδωράκης, προκάλεσε μια σχετική, λεκτική μετακίνηση στην κυβέρνηση προς το «πατριωτικότερο».
Με τη ΝΔ παρούσα, μετά την οριστική αλλαγή γραμμής και τη «συμπόρευση» με το λαϊκό κομμάτι της Δεξιάς, αλλά και τμήματα της λεγόμενης «πατριωτικής αριστεράς», καθώς και κομμάτια του πολιτικού χώρου που κάποτε εξέφραζε το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώθηκαν περίπου 200.000 άνθρωποι. Η αστυνομία εκτίμησε ότι το πλήθος κυμάνθηκε στις 140.000, ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης τους εκτίμησε γύρω στο «1,5 εκατομμύριο), με τον Γιώργο Κασιμάτη, παλιό διευθυντή του νομικού γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου να λέει μεταξύ άλλων: «Σήμερα όλη η Ελλάδα είναι εδώ. Ακόμη και αυτοί που είναι δεμένοι "χειροπόδαρα" συμφωνούν. Σήμερα είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το άρθρο 120. Αυτό είναι η αντίσταση κατά του Όχι. Όλα αυτά γίνονται όταν έχουμε κυβερνήσεις που από το 2010 λένε όλο "ναι" στη δουλεία. Σήμερα ο ελληνικός λαός παίρνει την κυριαρχία στα χέρια του».
Ο κ. Πατούλης, ο οποίος… συμφωνεί με το «Ναι» όπως έχει δηλώσει και αποδείξει με τις κατά καιρούς παρουσίες του, είπε ότι «οι τοπικές κοινωνίες δίνουν σήμερα δυναμικό παρών και βροντοφωνάζουν ενωμένες και χωρίς κομματάρχες πως η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική». Ο κ., Πατούλης φιλοδοξεί να είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηνών, έστω και αν το κόμμα του, η ΝΔ, έχει διαφορετικές διαθέσεις επί του παρόντος.
Ο Μίκης Θεοδωράκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «εγώ δεν ντρέπομαι όπως οι εθνομηδενιστές που μας κυβερνούν να παραμένω πιστός στις ιερές σκιές των προγόνων μας που μας δίδαξαν την αγάπη για την πατρίδα και το έθνος» και συμπλήρωσε: «Πιστεύω απόλυτα, αυτό το μεγάλο πρόβλημα θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ενωμένοι σαν μια γροθιά. Και πιστεύω απόλυτα ότι είμαστε ενωμένοι, γιατί ανεξάρτητα από τις διαφωνίες μας, είμαστε όλοι πατριώτες».
Στο συλλαλητήριο βρέθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος, ως υπουργός Εξωτερικών, είχε συνυπογράψει την τρέχουσα ονομασία της γείτονος με τον όρο «Μακεδονία» μέσα στο όνομα. Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στη δήλωσή του: «κ. Τσίπρας δεν προσπάθησε ποτέ να δημιουργήσει συνθήκες εθνικής ενότητας. Περιφρόνησε τα πατριωτικά αισθήματα των πολιτών. Έσπειρε ανέμους και σήμερα θερίζει θύελλες. Οι Έλληνες είναι προφανές πια ότι δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα, τον κ. Καμμένο και τον κ. Κοτζιά να διαπραγματευτούν οτιδήποτε. Πόσο μάλλον ένα μέιζον εθνικό θέμα. Ως αρχηγός της αντιπολίτευσης έχω χρέος να ακούω το λαϊκό αίσθημα χωρίς όμως να πυροδοτώ πάθη και διχασμούς. Κυρίως όμως έχω το καθήκον να εξασφαλίσω ότι θα πορευτούμε με ενότητα, αυτοπεποίθηση και ρεαλισμό, με γνώμονα πάντα το εθνικό συμφέρον».
Μαζική ήταν η παρουσία της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, ενώ τόνο έδωσαν σαφώς ακροδεξιές παρουσίες. Κατά τη διάρκεια και μετά τη συγκέντρωση, ομάδες ακροδεξιών επιτέθηκαν σε κοινωνικούς χώρους και στέκια, για να απωθηθούν από συγκεντρώσεις αριστεράς και αντιεξουσιαστικού χώρου.
Εκ μέρους της εκκλησίας, ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος τόνισε: «Η Εκκλησία της Ελλάδος δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο Μακεδονία ή οποιοδήποτε άλλο παράγωγο ως συστατικό τού ονόματος άλλου κράτους»
Οι ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του γραφείου του πρωθυπουργού, ταυτίζονται σε αρκετά σημεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάει ότι η συγκέντρωση δεν είχε τόσο πολύ κόσμο και προσθέτει: «Το εθνικιστικό και μισαλλόδοξο μήνυμα που εξέπεμψαν οι ομιλίες, η παρουσία σύσσωμης της Χρυσής Αυγής καθόρισαν το μήνυμά του. Επιπλέον, η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, ανέδειξε την τυχοδιωκτική στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο δεν διστάζει να τζογάρει σε πλήρη ευθυγράμμιση με την ακροδεξιά για να διχάσει τον ελληνικό λαό και να εκμεταλλευτεί τις πατριωτικές ανησυχίες του».
Το γραφείο του πρωθυπουργού από την άλλη αναφέρει ότι «γνώμονας της κυβέρνησης είναι το πατριωτικό συμφέρον, η μετριοπάθεια, η σύνεση και η επιμονή σε καθαρές θέσεις με στόχο τη συνεργασία, τη συνεννόηση και την συνανάπτυξη», μια ανακοίνωση δηλαδή που μάλλον θα εξέδιδε και η αξιωματική αντιπολίτευση, αν ήταν σε θέση εξουσίας. Σχολιάζει επίσης ότι «η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που το παρακολούθησε από τους τηλεοπτικούς του δέκτες».