Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένωση Ξενοδόχων: Γιατί πρέπει να φτάσει στην Κακαβιά η Ιόνια

Εικόνα του άρθρου Ένωση Ξενοδόχων: Γιατί πρέπει να φτάσει στην Κακαβιά η Ιόνια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/09/2021, 18:40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων παραθέτει μια στατιστική επεξεργασία των δεδομένων της ΕΛΣΤΑΤ για την κίνηση στην Κακαβιά, προκειμένου να στηρίξει το επιχείρημα της ανάγκης οδικής σύνδεσης.

Τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ επεξεργάστηκε η DatAnalysis για λογαριασμό της Ένωσης. Τα γενικά συμπεράσματα είναι τα εξής:

  • Κατά το διάστημα 2014-2020 η είσοδος των ΙΧΕ από την Αλβανία προς την Ελλάδα αυξήθηκε κατά 25%.
  • Από το 2013 ως το 2019 παρατηρήθηκε αύξησης της τάξης του 55% στα κενά φορτηγά που εισήλθαν στην Ελλάδα από την Αλβανία μέσω Κακαβιάς. Αντίστοιχα, η έξοδος προς την Αλβανία των κενών φορτηγών μειώθηκε κατά 34%.
  • Αναφορικά με τα γεμάτα φορτηγά που εισέρχονται στην Ελλάδα μέσω Κακαβιάς το ποσοστό αυξήθηκε κατά 8% για το διάστημα 2014-2020 ενώ αντίστοιχα το πλήθος των έμφορτων από την Ελλάδα προς την Αλβανία αυξήθηκε κατά 25%. Παρατηρείται, δηλαδή, μια τάση να εισέρχονται κενά και να εξέρχονται έμφορτα.
  • Για το ίδιο διάστημα, 2014-2020, παρουσιάζεται μία αύξηση της τάξης του 19,8% επί του μέσου όρου στα εξερχόμενα ΙΧΕ μέσω του διασυνοριακού σταθμού.
  • Την περίοδο από το 2013 ως το 2019 οι αφίξεις στο σταθμό της Κακαβιάς εμφανίζουν αύξηση 30% ενώ για το ίδιο διάστημα οι αφίξεις στο σταθμό της Κρυσταλλοπηγής μειώνονται περίπου κατά 20%.

Η Ένωση Ξενοδόχων αναφέρει ότι «τα δεδομένα είναι ενδεικτικά της εμπορευματικής και επιβατικής σημασίας που έχει η σύνδεση του συνοριακού σταθμού της Κακαβιάς με το διευρωπαϊκό οδικό άξονα των Δυτικών Βαλκανίων, που με την ολοκλήρωση του, θα μας καταστήσει ως ένας από τους πιο σημαντικούς κόμβους στη νοτιοανατολική Ευρώπη».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back