Λυκ πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Ενωμένοι φορείς διαχείρισης» κατά υπουργείου

Εικόνα του άρθρου «Ενωμένοι φορείς διαχείρισης» κατά υπουργείου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/04/2020, 18:26
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το νομοσχέδιο για το περιβάλλον που προωθεί το Υπουργείο Ενέργειας εν μέσω καραντίνας, συγκεντρώνει πυρά από περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς και από τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Οι τελευταίοι, έχουν συστήσει συντονιστικό όργανο που με ανακοίνωσή του  καταγγέλλει ξανά ως προσχηματική τη δημόσια διαβούλευση του νόμου.

«Το ΥΠΕΝ δεν έκανε δεκτό το κοινό αίτημα όλων για παράταση της διαδικασίας Δημόσιας Διαβούλευσης, που έληξε, με συνοπτικές διαδικασίες καθώς διήρκεσε μόλις 14 μέρες, στις 18/03/2020, και σε καιρούς όπου η χώρα μας, αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης, δίνει τη μεγάλη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού» αναφέρουν οι φορείς.

Τονίζουν έτσι ότι ουσιαστικά δεν συστήνονται οι όροι για ουσιαστική και δημοκρατική συζήτηση για το νόμο και αυτό το εκμεταλλεύεται το υπουργείο για να προχωρήσει «κατά το δοκούν» το νομοσχέδιο.

«Παρά την ιδιαιτερότητα της κατάστασης στην παρούσα συγκυρία το Σχέδιο Νόμου του ΥΠΕΝ δέχτηκε, στο ελάχιστο διάστημα που διήρκεσε η Διαβούλευση, εκτεταμένο και δριμύτατο σχολιασμό και αρνητική κριτική από μια πληθώρα Φορέων και απλών πολιτών» αναφέρουν επίσης οι φορείς.

Καταγγέλλουν ότι το σχέδιο νόμου «όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες για την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος, αλλά αντίθετα, θα οδηγήσει στην υποβάθμιση των όρων προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας της χώρας μας και αποδιάρθρωση του ισχύοντος συστήματος διακυβέρνησης των προστατευόμενων περιοχών».

Το δίκτυο φορέων καλεί το υπουργείο να αποσύρει ή να αναθεωρήσει μαζικά το νομοσχέδιο, «αξιοποιώντας τα περισσότερα από 1500 Σχόλια που κατατέθηκαν στη διαβούλευση καθώς και τις αναλυτικές προτάσεις» στη διαβούλευση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back