Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 26-05-2023, 18:59
ΚΟΣΜΟΣ

Σε πολεμικό συναγερμό έθεσε τον στρατό της Σερβίας ο πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Παράλληλα διέταξε τις μονάδες του να πλησιάσουν τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο την Παρασκευή, μετά τις συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών σε πόλη του Κοσσυφοπεδίου, όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι

«Διατάχθηκε επείγουσα μετακίνηση (στρατευμάτων) προς τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μίλος Βούτσεβιτς σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση. «Είναι σαφές ότι η τρομοκρατία κατά της σερβικής κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο είναι πραγματική», είπε.

Αστυνομία και διαδηλωτές συγκρούστηκαν στην πόλη Zvecan του Κοσσυφοπεδίου, αφού πλήθος συγκεντρώθηκε μπροστά από το κτίριο του δήμου, προσπαθώντας να εμποδίσει τον νεοεκλεγέντα αλβανικής καταγωγής δήμαρχο να εισέλθει στο γραφείο του. Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Οι διαμαρτυρίες ακολουθούν τις τοπικές εκλογές που μποϋκοτάρονται ευρέως.

Περίπου 50.000 Σέρβοι που ζουν σε τέσσερις δήμους του βόρειου Κοσσυφοπεδίου, συμπεριλαμβανομένου του Ζβέκαν, απέφυγαν την ψηφοφορία της 23ης Απριλίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά τους για μεγαλύτερη αυτονομία – ένα νέο πλήγμα για την ειρηνευτική συμφωνία του Μαρτίου μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο Τζεφ Χοβενιέ καταδίκασε "τη συνεχιζόμενη δράση των αρχών του Κοσσυφοπεδίου για την πρόσβαση σε δημοτικά κτίρια στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου. Τα σημερινά βίαια μέτρα πρέπει να σταματήσουν αμέσως", έγραψε στο Twitter.

Με πληροφορίες από Reuters, AP. Φωτογραφία: Reuters/Valdrin Xhemaj

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα